Потоп удави Южното Черноморие

Животът

05-09-2023, 14:54

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Водата отнесе коли в морето. Към момента се извършват дейности по спасяване на бедстващи хора.

Заради наводнения и интензивни валежи в Община Царево е обявено бедствено положение със заповед на кмета Георги Лапчев. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Към момента на територията на общината работят няколко екипа на пожарните служби в Бургас, Царево и Приморско.

Чрез включване на предупредителните сирени към населението се отправя призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащи води. Говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева посочи, че към спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси.

В къмпинг "Нестинарка" много от приземните етажи на сградите са наводнени.
Два метра е достигнало нивото на водата на къмпинг "Арапя".



По информацията на МВР в морето са били отнесени няколко леки автомобила. Към момента се извършват дейности по спасяване на бедстващи хора.

Няколко души в района на Царево имат нужда от помощ, каза директорът на националната пожарна Александър Джартов.

Част от тях са в къмпинг "Арапя", други - в къмпинг "Нестинарка".

Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно, каза Джартов.

По думите му в района продължава да вали. Високите води са разрушили няколко моста.

Властите призовават хората да се качат на по-високи етажи.

От МВР съобщиха, че в Царево заседава кризисен щаб, който оценява ситуацията. В заседанието ще се включи и премиерът акад. Николай Денков, информираха от правителствената информационна служба.

Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на вътрешното министерство (включително „Гранична полиция“ и жандармерия, от област Бургас и съседните области). На терен работят екипи на пожарната и полицията, съобщиха още от МВР.

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата, включително по мостови съоръжения. Затворен за движение е  главният път между Царево и Синеморец. Заради преливане на река Велека пътната отсечка между Варвара и Синеморец също е затворена. Временно се ограничава движението по пътя Приморско - Царево поради влошена метеорологична обстановка и наводнени пътни участъци, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код - втора степен, за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас.