Строежът на сградата на мястото на баня "Гъбата" ще приключи през 2025-а

Животът

05-09-2023, 13:31

Снимка:

starh.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

12 ще бъдат общо етажите на новата сграда, а 4 ще бъдат нивата надолу.

Строежът на новата сграда, която ще е на мястото на баня "Гъбата" във Варна, ще приключи през 2025 година, съобщи Радио Варна. Това стана ясно по време на среща между живеещите в района и инвеститора. Хората се оплакват от силния шум при строителните дейности и искат поне да бъдат уведомени предварително, когато предстои работа с тежка техника. 

Припомняме, че хора, които живеят в квартала, подадоха сигнал в Радио Варна заради силния шум от дейностите. Излъчихме анкета с тях, след което своята позиция представи и инвеститорът Пламен Панайотов, след което живеещите в района поискаха да разговарят с него.

На срещата присъстваха 6-7 човека, които ежедневно следят какво се случва в района. Те изразиха своите притеснения. Сред тях е Искра Димитрова, която е домоуправител на една от съседните сгради. Хората поискаха да бъдат уведомявани поне с една бележка на оградата, когато предстоят по-продължителни дейности, за да знаят как да организират времето си. "Хората си почиват, много е неприятно", възмущава се Димитрова. 

Инвеститорът Пламен Панайотов каза, че забраните, записани в Наредбата на обществения ред, не касаят подобни строителни дейности. Според него шумът от строежа не е толкова силен. Той допълни, че не е възможно, когато започне да се излива бетон, работата да се прекъсне между 14 и 16 часа. "Това е непрекъсваем процес", допълни той.

12 ще бъдат общо етажите на новата сграда, а 4 ще бъдат нивата надолу. Очаква се ремонтът да приключи през 2025 г. 

На срещата присъства и съдружникът на Панайотов - Владимир Щерев. В дискусията се включи и общественикът Николай Танчев.

Според Щерев строителните дейности не предизвикват толкова шум. "Той е нормален за всички обичайни строежи", допълни инвеститорът. "В 8 или преди 8 часа единството се мобилизират или демобилизират едрогабаритни машини, които трябва да бъдат качени, свалени и доставени в обектите", каза още Панайотов. 

Оттук нататък започваме да копаем, съобщи Владимир Щерев. 

По думите на общественика Николай Танчев, културни пластове са разположени под основата на баня "Гъбата". "Когато започнете да копаете, ще започнете да разбивате тези културни пластове. Ние ще наблюдаваме какво изравяте. Тези ценности трябва да бъдат експонирани", каза Танчев. Има експертиза от Регионалния исторически музей във Варна. Жителите в района ще поискат археологическа експертиза от София.