България с важен за бъдещето си мач срещу Словения

Спорт

05-09-2023, 12:28

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При евентуална победа над Словения, без значение от резултата, „лъвовете“ ще успеят да прескочат тима на Хърватия и да завършат на второто място в групата.

Отборът на България може и да има сигурно място във фазата на директните елиминации на Европейското първенство по волейбол за мъже, на което страната ни е съдомакин заедно с Израел, Северна Македония и Италия, но това не означава, че днешният двубой срещу Словения няма да бъде от значение.

В последния си мач от предварителна група „Б“ воденият от селекционера Пламен Константинов състав ще се бори за по-добро класиране в групата, което да предложи по-лек съперник на 1/8-финала, които отново ще се играят в Двореца на културата и спорта във Варна. При евентуална победа над Словения, без значение от резултата, „лъвовете“ ще успеят да прескочат тима на Хърватия и да завършат на второто място в групата. При загуба има шанс тимът ни да падне на четвъртата позиция, което би означавало среща с Франция на осминафинала по-късно тази седмица. Всички тези сценарии обаче ще зависят и от развоя на двубоя между Испания и Украйна, който ще започне в 17:30 часа. Най-добре е да завършим трети, което би означавало, че след едентуално прескачане на осминафинала, на в предпоследната фаза ще срещнем вероятно отново Словения. Това обаче може да случи след много сложна въртележка. Ако сме втори, на четвъртфинал отново ни чака Франция. 

До момента българите записаха две победи с по 3:1 срещу Финландия и Украйна и отстъпиха със същия резултат на Испания и Хърватия. Така във временното класиране те заемат третото място с актив от 6 точки и по осем спечелени и загубени гейма.

Словения пък е категоричният доминатор в групата, като до момента има записани четири категорични победи и загубен само един гейм. След успеха си снощи над Хърватия словенците си гарантираха първото място в групата и среща с четвъртия от група „Д“, която се играе в Тел Авив (Израел).

По-рано тази година двата тима се срещнаха в Лигата на нациите. Тогава победата беше за България, която се наложи с категоричното 3:0 в японския град Нагоя.

Срещата между България и Словения, с която ще завърши програмата на група „Б“ на Евроволей 2023 във Варна започва в 20:30 часа тази вечер. Залата е разпродадена.