Украйна и Финландия класираха България за 1/8 финал на Евроволей 2023

Спорт

04-09-2023, 23:14

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

България завършва с мач срещу Словения и дори при загуби с 0:3 няма как да не сме на осминафинал.

Украйна победи Финландия с 3:2 гейма (25-2325-1723-2524-2615-13) в мач от група "В" на Европейското първенство по волейбол, на което Варна и България са съдомакин заедно с Италия, Северна Македония и Израел. 

Този резултат класира България на 1/8-финалите на шампионата и предстои единствено да се разбере дали ще сме трети или четвърти. Украинците поведоха с 2:0 гейма, с което отстраниха финландците от турнира. Те обаче се вдигнаха за обрат и изравниха до 2:2. Ако бяха били изхвърляха Украйна, но загубиха тайбрека с 13:15 и украинците запазиха шансове. 

Преди последния ден от групата във Варна със сигурност няма как да отпаднем от първото каре в класирането. България завършва с мач срещу Словения и дори при загуби с 0:3 няма как да не сме на осминафинал.

Украйна и Испания ще се борят за последното вакантно място в следващата фаза. За тази цел украинците имат нужда от чиста победа. Ако спечели само с 3:2, ще останат с пет точки – поне една по-малко от нас и две по-малко от "Ла Фурия". Успех на испанците ще изпрати Украйна към Киев.

На кое място ще завършим в групата, зависи и от днешния късен мач Словения – Хърватия. И, разбира се, от нашия двубой срещу словенците. Ако завършим на трето място в групата и се класираме на четвъртфинал, то тогава в Двореца на спорта във Варна отново бихме играли с победителя от нашата група. При положение че сме втори и стигнем финалната осмица, вероятно ще се изправим срещу Франция, която е недостижива в група "D". Ако сме четвърти, вероятно ще срещнем Франция още на 1/8-финал.