Във Варна заключват дъждовните шахти в очакване на есенните валежи

Мисия Варна

04-09-2023, 15:15

Снимка:

БНТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Почистването им е само два пъти годишно и струва на варненци 600 000 лева.

В очакване на есенните валежи във Варна върху дъждовните шахти слагат решетки, които не могат да бъдат откраднати. Решението на общината е взето след множество сигнали за липсващи капаци. Проблемите обаче остават.

8000 отводнителни шахти за дъждовна вода има във Варна. Те са разпределени равномерно в жилищните райони, а почистването им два пъти в годината струва 600 000 лева. Въпреки това на улица “Поп Харитон”, в широкия варненски център например, шахтата изглежда така след всеки дъжд.

Проблем остава и кражбата на металните решетки. Затова на местата, на които тече ремонт, се поставят решетки със заключващи устройства. Целта - да се намали шансът за наводнения, особено в невралгичните точки.

Тихомир Тимов, началник отдел “Общинска инфраструктура” в Община Варна: Най-критичните места са най-ниските точки на града. Това е основно около жп гара Варна. Редовно се проверяват шахтите, почистват се, предаде БНТ.

Замърсяването също е сред главните причини шахтите да се запушват. Затова от общината напомнят, че битовите отпадъци трябва да се изхвърля в кофите за боклук, а не около тях.