Община Варна защити проекти за над 16 млн. за ремонт на 3 училища и детска градина

Мисия Варна

04-09-2023, 12:56

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На два от обектите предстои да бъдат изградени фотоволтаични електрически централи, които ще гарантират енергийна независимост.

Община Варна защити успешно проекти на обща стойност над 16 млн. лв за основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в три училища и една детска градина - ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Добри Чинтулов“ и детска градина №17 „Д-р Петър Берон“. На два от обектите предстои да бъдат изградени фотоволтаични електрически централи, които ще гарантират енергийна независимост. 

Четирите проекта са класирани за финансиране по процедурата “Модернизация на образователна среда“ по националния план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от дирекция „Европейски и национални програми и проекти“. За обектите предстои провеждане на обществени поръчки и сключване на договори за строително-монтажни работи. От дирекция „Образование и младежки дейности“ уточняват, че в трите училища и детската градина, новата учебна година ще започне в сегашните сгради.

В училище „Йордан Йовков“ ще бъдат реализирани енергоспестяващи мерки за постигането на клас „А“ на енергийна ефективност, което включва цялостна подмяна на външната дограма, поставяне на фасадна система с топлоизолация, каменна облицовка и минерална мазилка. Ще бъдат изградени всички елементи за достъпна среда, включително нов асансьор. Предвидено и ново архитектурно–функционално разпределение на сградата, третият етаж ще бъде преустроен за осигуряване на STEM среда. Предвижда се промяна на източника на топлинна енергия от нафта в газ и изграждане на фотоволтаична електрическа централа (ФЕЦ) на покрива.

В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се изпълнят ремонтни дейности учебните стаи, коридорни пространства, ремонт и реновация на санитарните възли, както и мероприятия за създаване на достъпна среда. Предвидено е изграждане на STEM среда. По проекта трябва да бъде поставена топлоизолация, да бъде извършена подмяна на дограма, хидро- и топлоизолация на покривни конструкции, подове и др. Тук също е предвидено изграждане на фотоволтаична електроцентрала (ФЕЦ) за собствено потребление на покрива на основната сграда.

В ОУ „Добри Чинтулов" се предвижда изцяло смяна на външната дограма и топлоизолация, вътрешен ремонт и подмяна на подови настилки, изграждане на STEM среда. Проектът включва още осъществяване на мерки по достъпност, включително изграждане на външен асансьор. 

Обновена ще бъде и основната сграда на ДГ №17 „Д-р Петър Берон“. Проектът предвижда поставяне на топлоизолация и подмяна на дограма, хидро- и топлоизолация на покривни конструкции. Ще се изпълнят ремонтни дейности в помещенията, в които се осъществява учебната дейност и в коридорните пространства. Ще се обнови цялата вътрешна ВиК мрежа и електро инсталация, както и системата на отопление включително подмяна на отоплителни тела. Проектът предвижда и осъществяване на мерки по достъпност, включително изграждане на външен асансьор.