Учени от Варна разработват собствена версия на Google Earth

Животът

04-09-2023, 12:16

Снимка:

Областен информационен център - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя е част от международния проект ILIAD, който се финансира от програма „Хоризонт 2020“ и е с общ бюджет от 19 млн. евро.

Учени от Технически университет-Варна и експерти от Морски квалификационен център към университета разработват собствена версия на Google Earth, съобщиха от Областния информационен център в морската столица. Тя е част от международния проект ILIAD, който се финансира от програма „Хоризонт 2020“ и е с общ бюджет от 19 млн. евро. Консорциумът включва 56 международни партньори от 18 страни в Европа, Близкия изток и Северна Африка.

Фотограметричната технология, която се използва, работи чрез генериране на хиляди снимки с много висока резолюция от високотехнологични дронове от последно поколение, снабдени с RTK модул. Това позволява изключително точна географска информация да се записва в метаданните на всяка снимка. Всяка съдържа географски и 3D координати на всеки пиксел, необходими на софтуера за последваща обработка на генерираните релефи, 2D текстури и 3D обекти. Тези снимки се наричат ортофото, които след обработка създават георефериран ортофото план и цифров модел на терена.

Веднъж създаден, такъв 3D район може да се обработва и да се импортира във всеки софтуер за обработка на 2D и 3D, включително и ядрата за разработка на игри и симулатори. Тази технология позволява генериране на 3 вида слоеве: релеф на съответния район; релеф на терена, който се изгражда и се ползва в зависимост от детайлността, която се иска да се постигне; 2D текстура на обработвания модел, която покрива терена; изключително точен и детайлен 3D модел на сградите на съответния район, който се моделира.

В момента се работи по 3D версия на Варна, пристанището и каналите, а на по-късен етап и в други райони. За сравнение, получените 2D текстури и 3D модели са по-детайлни и качествени от тези, които генерира и показва Google Earth.