Как откраднат в Германия електрически велосипед се оказа в Дългопол

Крими

04-09-2023, 11:54

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Колелото е с вградено устройство за проследяване.

Бум на кражби на електрически велосипеди в Германия. Някои от колелата стигат дори до България. Историята започва в края на юли. Едно колело, служило вярно на собственика си години наред, изведнъж поема на път без него. За кражбата Йорк Милке сигнализира веднага на полицията и то с точно местоположение, защото в колелото е вградено устройство за проследяване, което се свързва с всеки минал наблизо мобилен телефон от популярна марка и препраща сигнал с местоположението на колелото на собственика му, съобщава NOVA.

Полицията в Германия обаче не успява да открие велосипеда, а след много перипетии той се озовава в малък град в България. Оказва се, че лектрическият велосипед е успял да измине пътя от Кийл - китен град на брега на Балтийско море до Дългопол.

На 24 юли Йорк Милке отива с велосипеда си на работа, заключва го - и денят започва, както обикновено. Малко по-късно обаче колелото поема на път, но без Йорк.

"Колелото ми започна да се движи, приблизително на три километра от мястото, на което го бях заключил. Обадих се в полицията и служители на реда дойдоха след 14 минути", разказва Йорк Милке.

Така той и полицията се озовават на адреса, откъдето собственикът на колелото получава сигнал на телефона си от устройството за проследяване. Плицията обаче обяснява, че няма право да влезе в сградата, която е многоетажна,  без заповед за обиск. "Там, колелото се намираше в продължение на три седмици, всеки ден получавах сигнал, че все още е там", твърди собственикът му. 

Така въпреки, че знае къде е колелото му Йорк не може да си го върне. След три седмици то отново поема на път. Йорк не може да си обясни как въпреки помощта, идваща от новите технологии, полицията не успява да открие колело му. Така след няколко дни решава отново да проследи велосипеда си, а неговото пътешествие вече е международно. Оказва се в Унгария, а оттам в Румъния.

"Колелото беше дълго време на границата между Румъния и България. След това успях да локализирам две точки в България, където е било колело ми. Последната актуализация е била преди два дни", твърди мъжът. 

И така според данните от устройството за проследяване колелото няколко дни е било в Добрич, а след това се оказва в Дългопол. От това следват два сценария. Единият е, че колелото е на място без да се движи, а другият, че дори и в движение е сред хора, нямащи популярната марка телефон. С въпроса къде е колелото на Йорк се зае и екипът ни от Варна. Според навигацията адресът е частен дом, в който не откриваме никого, а според местните е медицинският център отсреща. Никой в града не е виждал колелото на Йорк, нито е чувал за него.

А край Балтийско море Йорк не храни големи надежди да види колелото си отново.