Десетокласник от МГ-Варна с медал от 35-ата Международна олимпиада по информатика

Животът

04-09-2023, 11:02

Снимка:

https://mediabricks.bg/

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Веселин Маркович за първи път е избран в националния отбор по информатика. Той започва да се занимава със състезателна информатика още в 5 клас.

Най-добрите български ученици по информатика спечелиха 4 медала от най-престижното състезание за годината. Четирима ни гимназисти се конкурираха с 360 състезатели от 90 държави на 35-ата Международна олимпиада по информатика и завоюваха 4 бронзови отличия, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Турнирът се проведе присъствено в Унгария от 28 август до 4 септември.

Бронзовите медали спечелиха Борис Михов (10 клас, СМГ), Александър Гатев (10 клас, СМГ), Атанас Димитров (12 клас, СМГ) и Веселин Маркович (10 клас, МГ Варна). Техни ръководители са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Енчо Мишинев (Radix Trading LLC).

Веднага след награждаването ръководителят Илиян Йорданов коментира: „Достойно представяне на българския отбор на 35-тата Международна олимпиада по информатика (IOI) в Сегед, Унгария. След едно от най-сложните издания на олимпиадата и тежка борба със задачите и условията, сравнително младия ни отбор завоюва 4 бронзови отличия. Поздравления на участниците и всички замесени в тяхната подготовка. Пожелаваме още повече успехи на всички тях, защото този отбор тепърва ще разгъва потенциала си.“

Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 г. акад. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. Като още през 1989 г. се състои първата олимпиада, а България е домакин. Надпреварата се провежда в Правец и първият председател на Международната олимпиада по информатика е акад. Петър Кендеров. Днес състезанието събира участници от над 80 държави.

Ето повече за българските ученици:

Атанас Димитров тази година завърши СМГ и това ще му е второто участие в националния отбор. Той се интересува от информатика още от 6 клас. Учителят му Иван Тончев го е вдъхновил да участва в регионалните състезания, където се представя чудесно. Най-престижните отличия, които Атанас печели от световни състезания, са сребърен медал от Международната олимпиада миналата година и златен медал от Балканиадата.

Веселин Маркович е ученик в 10 клас в МГ „Д-р Петър Берон“, Варна и за първи път е избран в националния отбор по информатика. Той започва да се занимава със състезателна информатика още в 5 клас. Благодарен е на учителката си Юлия Димитрова, която освен, че го е научила, го и мотивира да дава най-доброто от себе си на всяко състезание. На световни състезания досега Веселин е спечелил два сребърни медала от Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI, от Romanian Masters in Informatics има завоювани два златни и един бронзов медал, и сребро от Балканиадата. Също така тази година той бе част от националния отбор по математика и спечели бронз от Международната олимпиада.

Борис Михов е ученик в 10 клас в СМГ и за първи път е част от старшия национален отбор. Той се интересува от информатика още от 5 клас. В света на програмирането го въвежда учителят му Явор Никифоров, а успехите си в състезанията си дължи на Петър Петров и Илиян Йорданов от школа “Олимпийци”. Борис е многократен медалист от световни състезания, като е участвал на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI, Romanian Masters in Informatics, Балканиадата по информатика, InfO(1)cup и други, като е златен медалист от Жаутиковската олимпиада.

Александър Гатев е ученик в 10 клас в СМГ и за първи път е избран в националния отбор. Той се интересува от състезателна информатика от 5 клас и започва да ходи по турнири. Най-голям принос в развитието му като състезател имат Илиян Йорданов и Петър Петров. На международни турнири Александър печели сребърен медал от Жаутиковската олимпиада, злато от Innopolis Open и сребро от Международен есенен турнир по информатика (IATI).