Спасители от Варна настояват за плажна полиция

Животът

04-09-2023, 10:47

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За района на Варна черната статистика показва, че морето е взело 11 жертви, а за цялото Черноморие удавените са общо 29.

В края на летния сезон статистика за плажовете край Варна показва, че от началото на лятото до момента морето е взело общо 11 жертви. Причината според спасителите е лошата дисциплина на туристите, които доста често не се съобразяват с червения флаг и предупрежденията. Един от спасителите на плажа само за два дни успя да спаси от удавяне четирима души. Ето защо спасители от Варна настояват за плажна полиция. 

Не винаги обаче критичните ситуации имат щастлива развръзка. И това лято само за района на Варна черната статистика показва, че морето е взело 11 жертви, а за цялото Черноморие удавените са общо 29.

Мария Колева работи като спасител от пет години. Коментира, че масово български и чуждестранни туристи не спазват правилата и не се съобразяват с червения флаг, който предупреждава за опасни явения. "Чужденците масово ми обясняват, че не знаят правилата и затова продължават да влизат във водата", възмущава се Колева. 

Има и много случаи, в които деца са оставяни без надзор от родителите си. На червен флаг отговорност носи родителят, предупреждава спасителката. По думите й, трябва да има по-строг контрол. "Когато кажа на родителите, че трябва да излязат от водата, те ми отговарят: "Детето е мое, ще правя, каквото си искам". Тогава им казвам, че ще извикам полиция, и го вадят чак тогава, но с агресия, с обиди", допълни Колева. Тя рядко чува думата "Благодаря", въпреки че е помогнала на много хора в беда. Нерядко се случва и да бъде обиждана. "Има нужда от нас. Спокойна съм до момента, в който извадя човека от водата. След това осъзнавам, че и аз съм била с опасност", каза още спасителката.