Мюзикълът “Семейство Адамс” препълни Летния театър във Варна (СНИМКИ)

Варна Лайф

03-09-2023, 12:23

Снимка:

Десислав Димитров - Desso

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненци се насладиха на едно истинско сценично шоу.

Мистериозни, призрачни, комични перковци буквално щурмуваха сцената на Летния театър във Варна и забавляваха до среднощ публиката със своите лудости, “страховитости”, шеги и вихрени танци! Заедно с тях, хиляди зрители “щракаха с пръсти” в ритъма на популярния рефрен и с бурни аплодисменти откликваха на случващото се на сцената!

Разговаряме с режисьора Петър Одажиев, който споделя: “Обожавам това семейство още от времето, когато бях дете и също като Пъгсли и Уенздей не се изморявах да измислям безумни щуротии, които понякога бяха прекалено мрачни… За мен “Семейство Адамс” са перфектната алегория на оптимистичната житейска философия. Без да се интересуват как изглеждат в очите на другите, те живеят своя живот, като не се страхуват от смъртта, щастливи и по детински, искрено обичат всички. Това е “Семейство Адамс” - най-лудото семейство на… Америка!”

“Семейство Адамс” е музикална комедия по сценарий на Маршал Брикман и Рик Елис, музика и текст на Андрю Липа. Съществуват множество филмови и телевизионни адаптации на карикатурите на Чарлс Адамс, но мюзикълът е първото сценично произведение, базирано на героите, номинирано за две награди Тони, осем награди Drama Desk, печели две награди Drama League и пет награди на Outer Critics Circle.

“Тревожи ли ви идеята за промяна?” - продължава режисьорът - “Страхувате ли се да се промените, за да не загубите онези, на които най-много държите? Тогава прегърнете семейство Адамс и техния “странен” възглед за живота, защото когато се абстрахираме от външното и вникнем във философията им за живота, виждаме, че тя е близка до нашата. Всеки иска най-доброто за онези, които обича, но не винаги успява да прекрачи прага на своята егоцентричност. Чувстваме се сигурни в познатото и бихме предпочели да живеем в него, опасяваме се, че ще бъдем уязвими, ако се разкрием и бъдем искрени, а това е смелост. Ние не сме ние без своите ексцентричности и някои са по-силни от други, но аз вярвам, че всички трябва да се стремим да приемем различните от нас. Във вечната борба между живота и смъртта, смъртта е неизменният победител, но това не означава, че ние трябва да се страхуваме от нея. Обратно! Трябва да я призоваваме и да “танцуваме” с нея, както правят героите на “Семейство Адамс” и да живеем щастливо.

”Експресивни сценични решения, емоционална актьорска игра, впечатляваща хореография, перфектни музикални изпълнения, динамично действие - всичко, което зрителят иска да види в един истински мюзикълен спектакъл присъстваше на сцената на Летния театър във Варна! Трябваше да се случи такава мощна сценично постановъчна провокация, така, че да се поставят верни критерии за мюзикълния стил - с много чувственост, фантазия - особена форма, аналогична на сънищата, с всички качества на истинско сценично шоу.