Кметът на Българево недоумява защо се глобяват рибари, а не лагеруващите незаконно на Болата

Животът

02-09-2023, 14:16

Снимка:

Про Нюз Добрич

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той категорично подкрепя протеста на рибарите, които настояват да могат да пускат лодките си от залива.

Кметът на село Българево Георги Янев категорично подкрепя протеста на рибарите, които настояват да могат да пускат лодките си от залива Болата, съобщи Про Нюз Добрич. „От години подкрепям протеста на рибарите. Защото аз самия, като ми остане малко свободно време, също излизам за риба, имам лодка и използвам залива Болата“, каза той. По думите му повече от осем години само се говори за проблема и нищо не се случва. Смята, че, ако всичко това се канализира и има някакъв ред, никой на никого няма да пречи.

В петък, събота и неделя през лятото, мястото, откъдето рибарите пускат лодките си, става малко селище. Въпреки че има големи табели, с които изрично е забранено къмпингуването, паленето на огньове и палатки, там се оформя лагер от палатки, каравани, хората си опъват простири, все едно са си в къщи, обясни кметът. „Но това не се забелязва от никого. Забелязва се, че някой е решил да пусне лодка, да влезе да риболовства. Както едните отиват за удоволствие там да къмпингуват, така ние искаме да влезем за удоволствие да ловим риба“, добави Янев. 

Подчерта, че почистване на отпадъците, които хората, които лагеруват там, както и на всички туристи на Болата, е за сметка на Община Каварна. Контейнерите там поне два пъти седмично се почистват.

Кметът на Българево посочи, че предложението на рибарите за паркинг за автомобили на Болата, преди 20-ина дни е направено от кмета на Каварна Елена Балтаджиева, както пред областния управител, така и пред представители на РИОСВ Варна. Според нея може да се обособи място за паркинг за около 70 автомобила. „Като говорим за паркиране, не говорим за асфалтиране или бетониране, а просто за почистване на храсти и нискорастящи треви и там ще се отвори едно голямо паркомясто“, разясни Георги Янев. „Въпреки че там е защитена зона, резерват, ако се намери някакъв вариант за паркиране, например този, който предлага Общината, мисля, че до голяма степен ще се облекчи паркирането на самия плаж“, каза още той.

В тази връзка се очаква становище на областния управител Йорданка Костадинова, тъй като става въпрос за държавна земя. Тя се е ангажирала и с решаването на проблема с брегоукрепването на Болата.

“Брегоукрепването в района е проблем от доста години. Постоянно си комуникираме чрез писма с МОСВ, МРРБ. Последния ни разговор, който водих с областния управител г-жа Костадинова ми се струва, че даде някакъв лъч надежда. При личен разговор с нея, тя се ангажира да внесе това наше предложение, както и със сдружението „За туризма на Калиакра“. Надявам се нещата да потръгнат“, каза Георги Янев. Той се надява до края на годината да има яснота и държавата да финансира ремонта на буните.