Рибари затварят международен път и искат оставки, ако не се разреши достъпа им до Болата (СНИМКИ)

Животът

02-09-2023, 13:48

Снимка:

Про Нюз Добрич

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-близкото място, където законно могат да се пуснат лодките, но не безплатно, е във Варна и на пристанището в Златни пясъци.

Протестиращите рибари от Крайморска Добруджа, които днес затвориха пътя от село Българево към забива Болата, подготвят нов протест следващата събота. Те искат да им се разреши да пускат лодките си от залива Болата, да се изгради буферен паркинг, на който да паркират коли. Искат да не пречат на туристите, но и туристите да не пречат на тях, защото летовниците замърсяват много повече Болата, отколкото една рибарска лодка, заяви пред Про Нюз Добрич Виктор Лучиянов, който беше говорителят на протестиращите.

 Те обявиха, че следващата събота ще затворят международния път Дуранкулак-Варна и ще искат оставката на министъра на екологията. Ако проблемът бъде решен, следващата седмица протест няма да има.

„Искрено желая следващата събота да бъдем за риба, а не на протест“, заяви Лучиянов.

Повече за недоволството на рибарите.

Напрежението ескалира след призовка за потомствен рибар от Българево, когото го грози акт на стойност от 1000 до 3 000 лева, заради това, че е пуснал лодката си в морето от залива Болата.

Възрастните хора от Българево и района знаят, че там беше рибарско пристанище. Рибарите от Българево и Каварна можеха да си пускат лодките и да упражняват своята професия или хоби да ловят риба. От 3-4 години станахме враговете на народа, враговете на екотуристите, заяви Лучиянов. Той не изключва съмненията, че може да има апетити към парцелите долу.

„Исканията на протестиращите са, докато бъде изграден хелинг, приспособление, от което да се пускат лодките, законно, спокойно, безплатно, безпрепятствено, да не се съставят актове. Като ние рибарите поемаме ангажимент нашите колесари и лодки да не бъдат спирани и паркирани върху самия плаж. Хубаво е да помисли община Каварна за изграждане на буферен паркинг, в района на който съвсем добронамерено да си спираме нашите превозни средства. Ние не искаме да сме в конфликт, в колизия с природата. Нито един от рибарите никога не си е позволил да цапа морето и да цапа плажа. Моето дете е възпитано да пази морето. Техните момчета обаче не са възпитани, защото използват плажа за тоалетна“, заяви Виктор Лучиянов. Той визира туристите, които незаконно разпъват палатки, паркират кемпери и автомобили на Болата, а растителността наоколо използват за тоалетна. Именно един от тези туристи преди няколко дни е подал сигнал на тел. 112 за това, че потомствен рибар от Българево, който иска да си пусне лодката в морето сутринта в 8 часа, им пречи да спят. В резултат на това на място са пристигнали служители на полицията, които са съставили констативен протокол на възрастния човек, когото очаква глоба от 1000 до 3000 лева, а при повторно нарушение от 3000 до 6000 лева. 

Ограничението да пускат лодките си от залива Болата обаче оставя десетки рибари без препитание. „Заливът Болата и съоръженията са направени за рибарите и за хората, които искат да пускат плавателни съдове в морето. Не са направени за екотуристите от София да си опъват палатки и да си правят наркоманни срещи. И от  Румъния. Инженерна грешка е, че се е събрал пясък. Там нямаше пясък навремето. Хубаво, нека го има пясъка, толкова години от една страна са плажуващите, от друга страна са рибарите. Стигна се обаче дотам, че къмпингуващите да ни определят на нас в колко часа сутринта да влизаме“, каза Виктор Лучиянов.

По думите му най-циничното е, че органите на реда, санкционират рибарите с8 лодките, а не хората палатките и кемперите върху пясъка, които са „минирали храстите с изпражнения“.

Рибари припомниха, че преди 7-8 години се е стигнало до смъртен случай на рибар, който събудил спящи в палатките. „Наркомани пребиха наш колега, бай Стоян, който почина в болницата.  Полицаите ги прибраха и следобед те се върнаха на плажа“, разказаха те.

Рибарите са готови следващата събота да затворят международния път Дуранкулак-Варна. „В края на краищата ние имаме право да влизаме в морето. Това е единственото нещо, което искаме. Нито искам да влезем на някого в къщата или да вземем на някого нещо. Имаме право хората на Крайморска Добруджа, съседните области, имаме право да си ходим за риба. А някои искат просто да си карат каяците“, каза Лучиянов.

Най-близкото място, където законно могат да се пуснат лодките, но не безплатно, е във Варна и на пристанището в Златни пясъци. Но, тъй като са много на пристанището в Златни пясъци много често се отказва достъп да се пуснат лодките. Цената е 10 лева на метър т.е. 45 лева трябва да плати един човек, за да си пусне лодката и да отиде за риба. От Дуранкулак до Златни пясъци нямат нито едно законно и свободно място, откъдето могат да си пускат лодките.

Преди време рибари се обединили и направили слип за пускане на лодки в Кранево. Там също влезли в конфликт с местната общност. Били поставени портали, бариери. Но рибарите се надяват, че там проблемът ще бъде решен и ще могат  да пускат лодките си поне там.  

Той не изключва съмненията, които има местната общност, че някой си е харесал залива Болата. „Какви са интересите там, можем само да гадаем“, каза Лучиянов Ако не се вземе решение до една седмица, следващата събота, когато отново ще организираме протест, ще поискаме оставката на министъра на екологията, заяви още той. Все пак пожела следващата събота да бъдем за риба, а не на протест.