България срещу Финландия пет години по-късно и отново пред препълнени трибуни

Спорт

31-08-2023, 16:01

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тази вечер в 20.30 часа двата отбора излизат един срещу друг във вторите си мачове от Евроволей 2023.

Пет години по-късно България и Финландия отново ще излязат един срещу друг пред препълнените трибуните на зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта във Варна. Днес битката ще е от Група В на Европейското първенство за мъже, на което страната ни е съдомакин заедно с Израел, Италия и Северна Македония.

 Двата тима за последно се срещнаха на 9 септември 2018. Отново във Варна.

Тогава победата е за България. Печелим с 3:0 (25:21, 25:19, 25:22) в първа среща от Световното първенство за мъже. Морската столица отново бе домакин, но само на груповата фаза.

В онази септемврийска вечер близо 4500 ентусиазирани фенове изпълниха трибуните на залата и създадоха уникална атмосфера. Сериозно бе присъствието на финландските фенове, които бяха почти половината от зрителите.

Въпреки горещата подкрепа, която агитката в "синьо" сътвори в онзи сблъсък, националите на България извоюваха мъжка победа и то без да дадат гейм.

Подобно и на тази вечер, „трикольорите" тогава са изведени от треньор Пламен Константинов. Четирима от сегашните му избраници участваха и в мача от мондиала през 2018 г. Това са Теодор Салпаров, Николай Пенчев, Георги Сеганов и рожденика днес Светослав Гоцев. В стартовия състав започват либерото Салпаров, който сега е най-опитният в тима ни, както и разпределителят Сеганов.

"Беше много труден мач, но съумяхме да ги победим. Тогава отборът ни беше друг. Минаха пет години от тогава. Сега тръгнахме трудно и ще се опитаме да се реваншираме на нашата прекрасна публика. И тогава залата беше пълна, имаше и много финландци, и сега пак ще е така. За нас е важно присъствието на невероятните ни фенове и се надявам и победният ни път на Европейското да започне отново срещу Финалндия", коментира централният блокировач Светослав Гоцев, който днес навършва 33 години и ще отбележи празника си с мач от ЕвроВолей 2023.

В настоящия състав на Финландия има петима национали, които взимат участие и през 2018-та - Ееми Тервапорти, Нико Суйхконен, Самули Кайсласало, Никлас Брейлин и Анти Макинен.

"През 2018 на Световното мачът ни с България беше много бърз мач, спомням си го – 3:0. В този мач не създадохме никакви трудности за България и те ни победиха", припомни си капитанът и сега, и тогава - Тервапорти.

За последните близо 10 години това ще е трета среща между две страни на волейболният терен при мъжете. През 2017 г. отново стигаме до успех с 3:1, след като губим първият гейм, но сме абсолютно категорични в трети и четвърти, в които финландците реализират само 11 и 12 точки. В по-далечната 2014 г. отстъпваме с 0:3.