Министърът на образованието от Варна: Не участвам в дискусията за българския език

Животът

31-08-2023, 12:15

Снимка:

Varna24.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От образователното министерство заявиха, че спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са вредни и опасни.

Не съм участник в дискусията по българския език. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, предаде репортер на Varna24.bg.

Припомняме, че вчера от образователното ведомство излязоха със становище, касаещи промените за обучение по български език, по слухове, че той ще се учи като чужд. От там заявиха, че спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са вредни и опасни. Има действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно. В Министерството са сформирани пет работни групи по приоритетни области за развитие и промени в българското образование.

В тях е включено максимално широко представителство - синдикални и работодателски организации, университетски преподаватели, външни експерти, служители на институцията и др. Общият брой на участниците в тях е над 200 души. Основната цел е в широк формат да се коментират всички предложения и да се обсъдят най-добрите решения още преди да се предложат за обществено обсъждане. Едната от групите, в която участват 40 експерти, има за задача да предложи мерки за по-добра езикова интеграция, подкрепа на обучението и проверка на нивото на подготовка на учениците по български език.

Единствената цел на тази работна група е да се набележат мерки за подобряване на езиковата подкрепа - чрез повече часове, чрез допълнителна квалификация на учителите, чрез по-иновативни методи на преподаване и др. Под никаква форма и никъде в поставените задачи не се предвижда промяна на разбирането за българския език или преподаването на българския книжовен език като чужд език в учебния план. Нещо повече, нито един участник в работните групи по никакъв начин не е упълномощаван да изразява позиция от името на институцията. Напротив - основната задача е да се обсъдят предложения и само при консенсус те да бъдат изведени с доклад. Към този момент от работната група не са направени никакви официални предложения.

Министър Цоков е във Варна за откриването на Третия международен образователен форум "Иновативната образователна среда през призмата на емоционалната интелигентност и изкуствения интелект - посоки и предизвикателства“, който ще се проведе от днес до 1 септември.

Сред чуждестранните гости са представители на ЦЕРН - Европейска организация за ядрени изследвания, Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech – UPC - Барселона, Испания, University of Szczecin - Полша, Satakunta University of Applied Sciences Pori, Финландия, училищата - Transylvania College Клуж - Напока, Румъния, IES Campanillas (Malaga), Испания, MTÜ Sakala Eragümnaasium Tallinn, Естония, Eleneion Primary School Никозия, Кипър и други.