Пожарът между селата Блъсково и Чайка е загасен напълно

Крими

30-08-2023, 17:36

Снимка:

Община Провадия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По първоначални данни низовият пожар е засегнал над 1000 декара широколистна гора.

Пожарът между селата Блъсково и Чайка на територията на ДГС-Провадия е загасен напълно, съобщи директорът на стопанството инж. Росен Русев. По първоначални данни низовият пожар е засегнал над 1000 декара широколистна гора. Днес служители на ДГС-Цонево, ДГС-Суворово, ДГС-Варна и пожарникари от района с четири коли обходиха района, като допълнително са облени с вода  определени участъци, за които е имало съмнения, че могат отново да се възпламенят. В края на деня, в последната проверка за нови огнища, се включиха и директорът на РДГ-Варна инж. Тодор Гичев, Александър Арамов от УС на СИДП и директорът на варненското горско стопанство инж. Ганка Димитрова.

Имаше много критични моменти през изминалите дни и дори ми се струваше, че няма да се справим. Гледах умората на колегите и пожарникарите, очите им възпалени от огъня и сърцето ми се свиваше, защото знам че всички разчитат на нас – и хората от съседните села, и животните които напуснаха опожарения терен, сподели Айсел Айнурова от СИДП, която ръководеше от първия ден екипите от всички стопанства на предприятието, които денонощно участваха в овладяването на стихията. Тя каза още, че се радва много и няма търпение да се върне към рутинната си работа, но отново иска да напомни на хората да не палят огън в близост до горските територии, защото заради сушата огнената стихия може да превземе хиляди декари за минути. 

Припомняме ви, че сигнал за пожара между двете провадийски села беше подаден в петък, като екипи от пожарната и горските стопанства в Североизтока веднага се включиха в гасенето му.