Сарафов предлага бившият апелативен прокурор на Варна да бъде уволнен и като магистрат

Крими

30-08-2023, 10:23

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента Владимир Чавдаров е отстранен временно от длъжност за срок от 4 месеца до приключване на наказателното производство срещу него.

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност, на В.Ч. – прокурор в Апелативна прокуратура-Варна, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. 

В.Ч. е предаден на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), внесен в Софийски градски съд (СГС) на 24.08.2023 г. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че в качеството си на апелативен прокурор на гр. Варна е извършил престъпление по чл. 339, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, като е държал в апартамент в гр. Варна голямо количество (335 бр.) боеприпаси за огнестрелно оръжие без да има надлежно разрешение за това.

Във връзка с образуваното срещу прокурор В.Ч. досъдебно производство с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 15.08.2023 г. същият е отстранен временно от длъжност за срок от 4 месеца до приключване на наказателното производство срещу него.

В предложението на главния прокурор за дисциплинарно освобождаване на В.Ч. като прокурор в Апелативна прокуратура-Варна се посочва, че установеното държане без надлежно разрешение на голямо количество боеприпаси, както и последвалите действия по привличане на магистрата в качеството на обвиняем и предаването му на съд за извършеното, са широко отразени в националните медии и електронни сайтове в негативен за него и Прокуратурата на Република България аспект.

Главният прокурор посочва, че статутът на В.Ч. като прокурор, заемащ към момента на извършване на деянието ръководна длъжност - апелативен прокурор на гр. Варна, изисква висок морал, почтеност, поддържане на доверието в обществото и избягване на всички действия, които могат да накърнят достойнството на професията и да застрашат репутацията на магистратите.

Допуснатите от магистрата нарушения противоречат на пет разпоредби от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, отличават се с висока степен на обществена укоримост и затова следва да се ангажира неговата дисциплинарна отговорност, се посочва в предложението на Борислав Сарафов.