Капитан от Армадата получи отличие за приноса си в първото плаване на НИК 421 до Антарктида (СНИМКИ)

Животът

29-08-2023, 16:30

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хуан Николау беше командирован от аржентинската Армада на борда на българския кораб по време на първото му плаване към Антарктида като част от 31-та Антарктическа експедиция на България.

Награден знак четвърта степен “За вярна служба под знамената” бе връчен на капитан Хуан Николау от Военноморските сили на Аржентина – Армадата. Отличието е от името на министъра на отбраната на Република България и бе връчено от посланик Стоян Михайлов на 28 август 2023 г.

Отличието се присъжда на аржентинския капитан за съществен принос за реализирането на първото плаване на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“, от състава на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна, до българската база на остров Ливингстън в Антарктида. Хуан Николау беше командирован от аржентинската Армада на борда на българския кораб по време на първото му плаване към Антарктида като част от 31-та Антарктическа експедиция на България.

В своето обръщение посланик Михайлов благодари сърдечно на Аржентина, за оказваната през годините ценна логистична подкрепа на нашата експедиция. Той изрази признателност на Хуан Николау, който с отговорното изпълнение на служебните си задължения и споделяйки богатия си опит от навигация в ледените води на Антарктида, допринесе за спокойното и сигурно първо плаване на българския кораб към Белия континент. Събитието беше организирано съвместно с контраадмирал Марсело Тарапоф, ръководител на образователната част на Армадата и Почетен професор на Висшето военноморско училище.

Тържествената церемония в централната сграда „Либертад“ на Армадата, беше уважена от адмирал Гуардиа, главнокомандващ на Аржентинските военноморски сили, съветника на министъра на отбраната Франциско Кафиеро, директора на Национална дирекция „Церемониал“ посланик Алберто Труеба, високопоставени служители на Армадата, представители на Министерството на външните работи на Аржентина, както и на българската общност.