Туроператори осъждат Министерството на туризма за неизплатени помощи

Туризъм

29-08-2023, 14:01

Снимка:

TravelNews

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ведомството обаче има проблем с изплащането на средствата, защото отдавна всички са изхарчени.

Над 30 туроператори водят и вече печелят дела срещу Министерството на туризма за неизплатени помощи по програмите за държавна помощ, които бяха за възстановяване на пари на клиенти по време на пандемията за неосъществени пътувания в периода 01.03 - 31.12.2020 г. Това съобщи за TravelNews Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Ведомството обаче има проблем с изплащането на средствата, защото отдавна всички са изхарчени. Според нея трябва да се намери решение, защото ощетените туроператори не са виновни за допуснатите грешки от министерството. Фирмите пък са поели за собствена сметка връщането на парите на клиентите, което не ги поставя в равностойно положение с другите играчи и се изкривява пазарът.

Русева е собственик на туроператора „Сейф травел“ и е осъдила Министерството на туризма на всички инстанции, включително и във Върховния административен съд. Фирмата е с отрязани 33 000 лв. по една от програмите заради непредоставено удостоверение за липса на задължения от НАП. Съобразно условията за кандидатстване, ведомството е трябвало автоматично да направи справка в НАП. „Предоставила съм другото удостоверение за липса на задължения от общината, което те сами не могат да си извадят“, обясни Русева. В момента тя чака решение от министерството за изпълнение на съдебно решение и как ще и бъдат изплатени средствата, които добросъвестно е възстановила на клиентите си. Павлина Русева подчерта, че за неизпълнение на съдебно решение може да бъде глобен лично министърът на туризма за всеки един ден закъснение.

От Министерството на туризма до момента не са отговорили на запитването на TravelNews по отношение на проблема и как ще бъдат намерени пари за изплащането на средствата при спечелването на делата от туроператорите. Проблемите с помощите са възникнали по време на първото и второто служебно правителство на президента Румен Радев през 2021 г., когато министър на туризма беше Стела Балтова. Последният служебен министър на туризма Илин Димитров е отказал да изплати средствата заради липсата на такива и препоръчва на туроператорите да се обърнат към Министерството на финансите. Сегашният министър на туризма Зарица Динкова пък е била изненадана от проблема по време на среща с ОБТ, която заварва, и до момента не е била запозната с казуса.

Туроператорът „Аква тур БГ“ е спечелил дело срещу министерството на първа инстанция в Административен съд – София, каза управителят на компанията Румяна Юксел. Тя съди ведомството за орязани средства по три програми на обща стойност 400 000 лв. „Още не можем да се възстановим от пандемията, защото ние сме върнали парите на хората“, обясни тя. По последната програма фирмата е отрязана с 200 000 лв. заради техническа грешка на самото министерство, което вижда разминаване във фамилните имена на управителя Румяна Юксел. Тя обясни, че е предоставила документ за идентичност на имената, но не е признат от ведомството и туроператорът е отрязан от помощта. „Поведението на министерството е скандално, защото е представен официален документ от един държавен орган на друг и не е признат“, коментира Юксел.

Друг голям туроператор – „Абакс“, е отрязан с 460 000 лв. по последната програма заради свързани лица с друга фирма – „Пи Груп Пловдив“. И двете са били собственост на „Травел медиа“ АД, в което акционери са били Георги Пасев и брат му Горчо Пасев. Те обаче се разделят като „Абакс“ ЕООД става еднолична собственост на Георги Пасев, а „Пи Груп Пловдив“ ЕООД - на Горчо Пасев. „Ние разделихме бизнеса с брат ми и двете фирми нямат нищо общо, но Министерството на туризма реже „Абакс“ от помощите, като ни смята за свързани лица“, обясни Георги Пасев, управител на компанията. Другата фирма въобще не е кандидатствала по последната програма.

„Абакс“ вече са осъдили министерството на всички инстанции, включително има решение на Върховния административен съд, но ведомството не плаща, като се оправдава с липсата на средства. „Не е нормално държавата да бъде осъдена и да не си плаща, когато тя е виновна“, коментира Георги Пасев.

Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова обясни, че държавата трябва да намери начин да изплати тези средства след като е осъдена. Съдът е върховният орган в една правова държава, който взима отношение между две спорещи страни. „Ситуацията е много сложна, защото Министерството на туризма разполагаха с определен бюджет, който е разпределен между всички туроператори“, подчерта тя. Според Горанова Министерството на туризма трябва да направи проверка на всички фирми дали са изпълнили ангажиментите си по програмите. По този начин може да се освободи ресурс, защото може да се окаже, че някои туроператори трябва да връщат пари. Тя смята, че част от помощите са изкривили пазара. „Проблемът е генерален с липсата на контрол от страна на държавата в лицето на доста органи. От друга страна, всички програми се писаха от министерството набързо с цел да се успокоят хората и се поставяха неясни условия“, коментира Горанова.

Зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Одисей Спасов смята, че е крайно време служители на Министерството на туризма да носят персонална отговорност, когато са взели неправомерни решения. Те трябва да бъдат глобявани, когато заради тях държавата е осъждана. „Странно е съдът да се произнася, а министерството да не плаща. Това го няма никъде в другите страни на ЕС“, подчерта Спасов. Той лично чрез фирмата си „Партнер травел“ е отрязан по последната програма с близо 60 000 лв., но е изпуснал срока за обжалване. След това е изтеглил кредит, за да върнете средствата на клиентите си.

Туроператорите получиха над 16 млн. лв. по всички програми за държавна помощ, които бяха за възстановяване на пари на клиенти по време на пандемията за неосъществени пътувания.