Обмислят българският да се изучава като чужд език, когато не е майчин

Новините

29-08-2023, 13:54

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Над 2000 са украинските деца, които вече са обхванати от образователната система. Една част от тях са интегрирани в наши училища, а други посещават онлайн часове по украинската система, каза още Янка Такева.

Българският да се изучава като чужд език от децата, за които той не е майчин, обмислят в Министерството на образованието. Това съобщи пред Радио Варна Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.Такева определи идеята като изключително опасна. Тя посочи, че е една от малкото в работната група, които са против това предложение. Друг, който застава зад позицията й, е Деян Колев, който е председател на ромската фондация "Амалипе". Опасенията на Такева са, че това ще доведе до по-голяма сегрегация на общности.

Деца на мигранти и от различни етноси трябва да получават езикова подкрепа и да имат допълнителни часове за усвояване на българския. В никакъв случай официалният ни български език не може да се изучава като чужд в страната ни, категорична е Такева. Тя даде пример с всички други страни, в които деца чужденци наваксват с езиковата подготовка, за да се интегрират по-лесно.

Над 2000 са украинските деца, които вече са обхванати от образователната система. Една част от тях са интегрирани в наши училища, а други посещават онлайн часове по украинската система, каза още Такева.