ВМА - Варна ще приеме 7 ранени при експлозиите в Румъния

Животът

27-08-2023, 15:53

Снимка:

Министерство на здравеопазването

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

17-те пострадали ще бъдат транспортирани с румънски хеликопери до България, които ще кацнат съответно в София, Варна и Русе.

България е готова да приеме за лечение 17 от пострадалите при вчерашните експлозии на бензиностанция край Букурещ, Румъния. Това обяви на извънреден брифинг здравният министър Христо Хинков. „Първоначалната заявка към нас е била за 8 човека, но впоследствие те са нараснали до 17.

7 човека ще бъдат настанени във ВМА-Варна, 6 в Пирогов, а по двама в „Свети Георги в Пловдив“ и в частна болница в Русе. Всички са с 50% изгаряния. Те ще тръгнат, след като румънските медици ги стабилизират и преценят, че могат да пътуват“, заяви министър Хинков.

По данни на българското консулство там няма пострадали наши сънародници. 

Ранените ще бъдат транспортирани с румънски хеликопери до България, които ще кацнат съответно в София, Варна и Русе / летището в Русе е в ремонт, но е направена организация/

Зам.-здравният министър Бойко Пенков определи случилото се като „страшно бедствие“. „Ужасна е картината. Засегнати са много тежко много хора. Още през нощта се създаде витруален щаб, който започна подговка на нашата система, за да помогнем на Румъния. България с усилия успя да осигури 17 легла в клиниките по изгаряния. Германия е подсигурила 2 легла, както и други страни. Ние направихме максималното. Очаква се взаимодействие с МВР, които да подсигурят ескорт на пострадалите“. 

„България получи по линия на бедствия и аварии в Европа информация и има заявка за помощ и затова се включихме, за да може да приемам повече хора. Имаме линейки и екипи“, добави Пенков.

Министърът подчерта, че болките при изгаряния са много силни и смъртността е висока.