Борисов за Божков: Решил е човекът – върнал се е!

Новините

26-08-2023, 15:04

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лидерът на ГЕРБ критикува кабинета.

„Решил е човекът – върнал се е. Хиляди пасажери идват и се връщат. Няколко години подред го коментираме. Ние сме дали показания. Обяснили сме всичко. Виждате приходът в хазната е по-голям“.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по отношение на връщането на Васил Божков в България.

След кацането си Божков бе отведен от полицията. На въпрос на bTV защо се прибира сега в България, Божков отговори – „Този въпрос щяхте да го зададете всеки път, когато се върна“.

Васил Божков се връща по собствено желание, обясни Стоян Баумайер, адвокат на Васил Божков. Днес ще бъде гледана и мярката му за неотклонение.

„Ние сме защитили интереса на държавата. Видяхте какви лъжи, компромати, сглобки направиха през тези три години и нито една не е вярна. Истината ще възтържествува“, посочи Борисов.

„Аз наистина се надявам господин Божков да се е върнал да си реши въпросите с правосъдието. Ако е невинен, да си изчисти името. Ако е виновен, имаме си правосъдна система. Никакво притеснение, защото от него, от хазарта това, което съм коментирал, съм го казал и в прокуратурата. На няколко разпита сме били“, каза още той.

Критики към кабинета

„Спекулативно се вдигат през последните месеци бензинът и нафтата. Това се дължи на слаб контрол. Аз считам, че правителството търпи големи критики. Това са стотици милиони, източени от българите през нафтата и бензина. Докато вие си задавате въпросите – „Дошъл ли си е, кой и какво“, тихичко парите вече три години си заминаха. Докато задавате тези въпроси. Задавайте ги, не ми пречат, но при тази мека зима се похарчиха над половин милиард за зимно почистване. Сега се ремонтират някакви отсечки за стотици милиони. Пътят до Враца, Мездра, Монтана и Видин ще стои затворен“, коментира Борисов.

Според него е важен въпросът за смяната на ръководители в МВР.

„Еднолично партията на „Промяната“ поголовно подменя всичко само с нейни кадри. Сменят се бордовете на тотото, на Държавната консолидационна компания – разбрах от медиите, с никого неизвестни хора. Подкрепяме 36 депутати на „Продължаваме промяната“, те управляват на 100%. Изключвам Министерството на външните работи. На ГРАО се сменят, поголовно се сменят хора“, обясни председателят на ГЕРБ.

„Чакам да мине ваканцията и като се видим на 1 септември, защото те използват времето, когато няма парламент и поголовно сменят навсякъде. Не се е коментирало. С кадри и хора само от тях предложени. Дали са проверени, дали не. Ако това е „сглобката“, тази грозна дума, не виждам как можем да участваме по този начин, защото за хората не се прави нищо. Свършихме някаква работа, приехме бюджет, закони. Тръгнаха съдебна реформа, конституционните промени – това са важни неща, но текущи ремонти хората не ги виждат. Велико Търново-Русе не се прави, „Хемус“ не се прави, Северозападът е изоставен. Иначе хаосът си продължава“, подчерта Бойко Борисов.

Относно искането за отстраняването на главния секретар на МВР от страна на правителството и отказа на президента, лидерът на ГЕРБ посочи, че той не би стоял на позицията, ако кабинетът не го иска.

„Президентът Радев греши, тъй като докато има главен секретар, правителството ще има оправдание с несправянето със задачите на МВР“, обясни Борисов.