Представят публично проектобюджета на Варна за 2023 година

Мисия Варна

25-08-2023, 10:12

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За 2023 г. местните данъци и такси няма да се повишават. Няма да се вдига и цената на билета за превоз в градския транспорт.

Публичното обсъждане на отчета на бюджет 2022 на Община Варна ще се проведе на 25.08. от 14,30 часа до 16,00 ч., а на проектобюджета за 2023 - на 25.08. от 16,30 ч. до 18,30 ч. в зала „Пленарна“ на Община Варна. 

Бюджетът за 2023 на Община Варна е 791 мнл.лв., като кредитната част е 200 млн. лв. или около ¼. Половината от общата сума е изразходвана към днешна дата. Това обяви на нарочна пресконференция в сряда, 23.08., главният общински финансист Стефка Господинова. Бюджетът е с около 140 млн. повече от миналогодишния, който беше близо 648 млн.лв., не е рекорден бюджет. Това е натрупване на средства от заеми в следствие на лошото управление на държавата в последните три години, подчерта неколкократно кметът Иван Портних. С това той аргументира закъснялото начало на реализацията на големите ВиК-ремонти. Те са били планирани с финансови инструменти през 2020 г., проектът е приет през 2021 г., а реализацията им е започнала през 2023 г. Настоящите ремонти в града също са бяха планирани за 2021 г. и след това държавата спря. Сега се правят на много по-висока цена – индексацията е 50 %, отбеляза настоящият кмет.

120 млн.лв. в бюджета са от местните данъци и такци, като от данък сгради е под 35 млн.лв. 

320 мл. лв. са държавно финансиране на делегирани дейности (вкл.заплатите в перо „Образование“). Още 240 млн.лв. общинско финансиране са заделени за ресор „Образование“, където увеличението е с 30 млн.лв.

256 млн.лв. са за „Благоустройство, комунални дейности и околна среда“ – със 76 млн.лв. повече.

46 млн.лв. са за социални дейности.

36 млн. лв. са за дейностите в „Здравеопазване“ – увеличени са с 6.5 млн.лв.

30 млн.лв. общо за пера „Спорт“ и „Култура“.

За 2023 г. местните данъци и такси няма да се повишават. Няма да се вдига и цената на билета за превоз в градския транспорт.

Капиталовата програма на общината е около 265 млн.лв. Ще се работи по направленията:

Зелена Варна - предвидени са шест нови квартални парка - в Младост, Възраждане, Кайсиева градина, Чайка (по ул.Ал.Стамболийски) , Жеравен връх и паркоустройство в Аспарухов парк. Във всички села в общинатасъщо е предвидено озеленяване. А общинските гори, които са над 2 хил.дка, ще бъдат леко социализирани със зони за отдих, обяви Иван Портних.

Водно богатство - ще бъдат обследвани общинските чешми, вкл. тези с минерална вода. До месец предстои монтаж на новата чешма с минерална вода в района на ликвидирания Дом Младост, за която трябва и решение на Общинския съвет за водоползване. Ремонтирано е междублоковото пространство и помпената инсталация, обясни зам.-кметът Христо Иванов. За чешмата в Шишковата градинка предстои съгласуване на проекта с Националния институт по недвижимо културно наследство.

Градска среда - ще се ремонтират над 80 улици, предстои направата на три опорни паркинга - до ДКС - подземен с 315 паркоместа, в двора на МБАЛ"Св.Анна"(Окръжна болница) с общо 700 паркоместа разпределени в три подземни и четри надземни нива, както и в кв.Левски, до ул.Народен юмрук, където ще е на две нива, добави кметът.

Автоматично видеонаблюдение. Ключов проект, който по думите на Иван Портних ще обхване освен улици и контейнерите за смето, пасарелките и подлезите.