Националният селекционер по волейбол: "Знаем с какво разполагат противниците, Словения е изявеният фаворит в групата"

Спорт

24-08-2023, 13:45

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В отбора имат проблем единствено с Ники Колев, който получи неприятна травма на пръста на крака при приземяване.

„Нямаме притеснения преди началото на Европейското първенство, в общи линии знаем с какво разполагат противниците“, каза днес пред медиите във Варна селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов, съобщи БТА.

Той, заедно с президента на федерацията Любомир Ганев и състезатели на отбора се включиха в инициатива на официалния партньор на волейболната централа „Лидл България“ „Заедно към успеха“, която се проведе в един от магазините от веригата.

Специалистът добави, че отборът на България ще се опита да вземе максимума от тимовете, които са на нашето ниво или теоретично малко под него. „Иначе с двата сериозни отбора, които са в групата, без да подценявам останалите, ще се изисква малко късмет и поемане на риск, особено след победите на Словения над Полша и Италия миналата седмица“, каза Константинов.

Според Пламен Константинов само поради някои промени в състава словенците не спечелиха турнира и загубиха последния си мач от Франция.

„Но двете победи срещу Италия и Полша една седмица преди Европейското първенство само потвърждават класата на този отбор и това, че не случайно е три пъти вице европейски шампион. Това е изявеният фаворит в нашата група“, заяви още старши треньорът.

Мачът срещу Словения е последният от програмата ни, надявам се обаче да си свършим работата дотогава с класиране за следващата фаза и от този мач да зависи повече срещу кой ще изправим в осминафиналите, а да не е важен толкова от гледна точка на класиране, коментира Константинов.

В отбора имат проблем единствено с Ники Колев, който получи неприятна травма на пръста на крака при приземяване. Десет дни бе под интензивна терапия и започна тренировки, надяваме се, че ще бъде ОК за първенството, каза специалистът.

Запитан какво означава за него добро представяне на първенството Константинов каза „Дай Боже да можем да прескочим някоя елиминационна фаза, т.е. ако успеем да влезем в четвъртфиналите вече ще е добро представяне, а с оглед на последните ни изяви на европейски финали ще бъде една крачка напред. 
„Разбира се, това не ни ограничава в мечтите ни да прескочим дори и две, а защо не и повече фази, но не искам да се изхвърляме много с приказките, защото се нагледахме на това, създавайки нереални очаквания в обществеността и във феновете, които се размиват драстично с представянето на отбора. Затова за мен е по-правилно на този етап да сме малко по-скромни в изказванията си“, обобщи той.

Първата среща на България в еврофиналите е във вторник (29 август) срещу Испания от 20:30 часа. В групата са още Словения, Украйна, Хърватия и Финландия, като в следващата фаза на турнира продължават първите четири отбора в класирането. Всички срещи от групата ще се играят в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна.