Съвместни творчески идеи за културни събития обсъждат Общината и Областна администрация във Варна

Мисия Варна

24-08-2023, 11:14

Снимка:

Областна администрация Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Творческата идея, посветена на изложбата „Бъдещето на моя град“ предстои да бъде обсъдена и разработена като проект, който да се реализира съвместно между Община Варна, Областна администрация – Варна и РУО – Варна.

Областна администрация – Варна и Община Варна могат да си сътрудничат в реализирането на общи идеи, свързани с културни и образователни събития, насочени към младите хора от областта. Това обсъждаха на работна среща доцент Андрияна Андреева – областен управител на Варна и Ралица Герасимова – зам. Кмет по културните политики в Община Варна.

Една от първите творчески идеи, които двете обсъдиха е свързана с възможността да се инициира изложба на рисунки на ученици /от 7-ми до 12-ти клас/ от 12-те общини на Област Варна. Изложбата би могла да бъде под надслов „Бъдещето на моя град“, а целта ще е да провокира творческите идеи и виждане на децата за селището, в което биха искали да учат, да живеят и да се забавляват. Друга цел, към която е насочена творческата идея е младите художници да се запознаят с институциите на местната и на държавната власт или културни пространства/институти/, където ще бъдат експонирани творбите им.

Творческата идея, посветена на изложбата „Бъдещето на моя град“ предстои да бъде обсъдена и разработена като проект, който да се реализира съвместно между Община Варна, Областна администрация – Варна и РУО – Варна, които вече изразиха подкрепа за идеята.

Друга творческа идея, обсъдена на първата работна среща между  областния управител на Варна доцент Андреева и Ралица Герасимова – зам.-кмет по културните политики в Община Варна, е свързана с възможността да се изготви Календар за 2024 година с фотографии от 12-те общини /за всеки месец от годината/. Фотографиите може да са от интересни места или събития, провеждани във всяка една от 12-те общини. Всеки месец от годишния календар освен фотография, би могъл да съдържа и текст с празничния календар на всяка една община.

На срещата бе коментирана и още една обща творческа идея, посветена на жените – творци в изкуството. Тази идея би могла да предложи на публиката няколко събития – Изложба на художници жени от няколко поколения, времево ориентирана към м. март 2024 година, както и дискусия, посветена на участието на жените в културните политики, проекти и творчеството им в различните видове изкуства.

Всяка една от посочените общи творчески идеи предстои да бъде обсъдена на експертно ниво и разработена като проекти, които може да се реализират съвместно между Община Варна и Областна администрация – Варна.