РИОСВ: Решен е проблемът със замърсяването на варненския плаж с мокри кърпички

Животът

22-08-2023, 14:37

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Включването на заведенията към колектора е абсолютно незаконно и е без знанието на Община Варна, която законово отговаря за канализационната инфраструктура.

Проблемът със замърсяването на варненския плаж с мокри кърпички след всеки проливен дъжд и изливане на отпадни води в морето вече е решен. Това каза шефът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ерджан Себайтин, предаде репортер на Moreto.net.

По думите му занапред би следвало да не се стига до подобни замърсявания, тъй като е приключен въпросът с първоизточника на отпадъците.

„Сигналите за замърсяване на морето и мокри кърпички в РИОСВ постъпват от 2019 година. Тази година настояхме за по-сериозни проверки. Бяха направени инспекции с представители на ВиК, Пристанището. Установи се по категоричен начин, че заведенията от пристанищната зона, които заработиха преди 5 – 6 години, са зауствали отпадни води директно дъждовния колектор и всичко е отивало директно в Черно море. Към момента заустването е преустановено и всичко е включено към битовата канализация.Справихме се с този проблем. Тепърва ще видим кой е отговорен.

Включването на заведенията към колектора е абсолютно незаконно и е без знанието на Община Варна, която законово отговаря за канализационната инфраструктура“, обясни директорът на РИОСВ.