Сградата на някогашния хотел „Париж“ възвръща блясъка си

Животът

21-08-2023, 16:30

Снимка:

Moreto.net

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Години наред зданието тънеше в разруха и стоеше оградено със защитни пана и мрежи, които да пазят преминаващите от падащи предмети.

Реставрацията на сградата на някогашния хотел „Париж“ на ъгъла на ул. „Преслав“ и ул. „Панагюрище“ върви към своя край. Платнищата, които доскоро скриваха ремонтните дейности по зданието, вече ги няма. Това позволява да се види напредъка на дейностите по фасадата, които вървят към финал. Запазен е синият цвят на сградата, възстановени са орнаментите. Впечатление прави модерната надстройка, видя репортер на Moreto.net.

Във високото здание някога се е помещавал хотел „Париж“. Работата по реставрирането започна още през 2018 година след съгласуване на инвестиционния проект за строително-монтажните работи с Министерството на културата. Сградата ще бъде със смесено предназначение с офиси и жилища.

Години наред зданието тънеше в разруха и стоеше оградено със защитни пана и мрежи, които да пазят преминаващите от падащи предмети.

Сградата на бившия гранд хотел “Париж” е проектирана през 1906 година от софийския архитект Геро Геров. Била е собственост на Риза бей Халилов. Само няколко години след изграждането й ютия, използвана от клиент, предизвиква пожар и вторият етаж изгаря. Година по-късно наследниците на Риза бей по проект на арх. Дабков възстановяват хотела и го надстрояват с трети етаж.

В партера е открита гостилница и млекарница “Париж” на Марко Караатанасов. През тридесетте години в сградата се е намирала най-луксозната сладкарница “Париж” със собственик Димитър Маринов. След 1944 година сградата е национализирана и използвана от Втори милиционерски участък.