Глобиха собствениците на 79 коли, паркирали върху дюни на плажа

Животът

21-08-2023, 15:16

Снимка:

МОСВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Освен автомобили там спират за дълго и каравани и кемпери.

Серия сигнали за разорани дюни от коли и кемпери на плажовете по Северното Черноморие са получили през последните седмици служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна.

Автомобилите паркират незаконно върху дюните и така нанасят непоправими щети на местната екосистема, съобщава радио Варна.

Най-често върху дюните паркират хора, които искат да са близо и до колата, и до плажа. Повечето нарушители се оправдават, че не са наясно със законите и с липсата на информационни табели.

Досега през годината у нас са подадени 23 сигнала за паркиране върху дюни и срещу 79 коли-нарушители вече са предприети действия.

В разгара на летния сезон обаче крайморските общини трябва да мобилизират всичките си ресурси, за да намерят решение на проблема и да получат помощ и от останалите институции.

"Най-вече общините да осъществяват контрола заедно с районните полицейски управления, тъй като техният човешки потенциал е много по-голям. Всяка една община пое отговорност да се сложат табели.

Да сложим едни големи бордове, които да показват на гражданите, че не трябва да се паркира върху дюните. Докато няма сериозно отношение от страна на всички граждани, този проблем трудно може да бъде разрешен чрез табели.

Трябва да се направят съответните промени в нормативната уредба, за да има обособени места за паркиране", заяви Ерджан Ебатин, директор на РИОСВ – Варна.

Първото и най-важно предложение според него е близо до плажовете да бъдат изградени достатъчно паркинги така че да не се стига до нарушения.

Паркирането върху дюните уврежда естествена растителност в крайбрежната плажна ивица – това е най-честото и сериозно поражение, което установяват на терен контрольорите. Проверките им показват и друго – срещу нарушителите не помагат дори поставените антипаркинг колчета.

"Тези колчета преди две седмици ги имаше, в момента две от колчетата са изрязани и има паркирали автомобили върху дюни, което подлежи на санкциониране", допълни Ерджан Ебатин.

Освен автомобили върху дюните паркират и каравани и кемпери, които остават там със седмици. Тогава и пораженията върху дюните са по-големи, а естественото им възстановяване по-трудно. Откриването на тези нарушители също е по-трудно.

"Много често обаче голяма част от караваните и кемперите нямат регистрационни номера, поради което ни е трудно да идентифицираме собствениците", каза още Стела Дочева, главен експерт в РИОСВ – Варна.

Плажните дюни са важна и крехка част от крайбрежната екосистема. Ако това не е достатъчно, за да се замислите дали да не паркирате по-близо до плажната си хавлия, ще ви напомним, че глобата за това е от 100 до 1000 лева за физически лица, а за юридическите може да стигне до 5000 лева.