Телефон едва не подпали варненска къща

Крими

21-08-2023, 14:57

Снимка:

БНТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Телефонът е купен нов, с оригиналното си зарядно устройство и досега не е създавал проблеми. В магазина, от който е купен, също били много учудени от случилото се.

Проблем с мобилния телефон едва не подпали къщата на варненеца Орлин Димитров. Телефонът му се запалил, докато се зареждал. Батерията е напълно изгоряла, повреден е и столът, на който е било оставено устройството, съобщи ИА Фокус.

Орлин Димитров използва въпросния телефон от две години насам. При поредното зареждане апаратът се самозапалил, докато за кратко е оставен без надзор.

"За тези 20 минути, а най-вероятно и много по-малко, батерията се е загряла до такова състояние, че се е взризила или поне стопила. Стопила е и други части на телефона, които са се разпръснали настрани", обясни Димитров.

Телефонът е купен нов, с оригиналното си зарядно устройство и досега не е създавал проблеми. В магазина, от който е купен, също били много учудени от случилото се

Специалисти потвърдиха думите на Орлин Димитров, че подобни инциденти се случват много рядко, но напомниха да не забравяме да следим сроковете за ползване.

"Хубаво е да не забравяме, че литиево-йонните батерии стареят и имат определен жизнен цикъл, след който следва да бъдат сменени", обясни Надежда Костадинова – началник на регионален отдел "Надзор на пазара", Североизточна България при ДАМТН.

От Агенцията по метрологичен надзор съветват да спазваме стриктно указанията на производителите. Практиката показва, че заради два-три подобни случая, през годините милиони мобилни устройства са били изтегляни от пазара.