Хоби риболовец: Наличието на риба дракон доказва чистота на Черно море

Животът

21-08-2023, 10:59

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заради лошото време вече два месеца рибарите по Северното Черноморие не могат да се препитават в морето.

Известен с прозвището Fishmaster Виктор Лучиянов е страстен хоби риболовец и хотелиер в Балчик. Намираме го на брега, защото лошото време през последните седмици не позволява на рибарите да влизат в морето. И ако за него риболовът е хоби, то за стотици рибари по Северното Черноморие той е начин за препитание, съобщават Про Нюз Добрич.

„Уникално неподходящо време от гледна точка на риболовстването. Между впрочем, това се е случвало. Но е толкова рядко, че обикновено рибарите го забравят. На 12-13-15 години се случва да има мощни южни ветрове, които изкарват студени слоеве от морската вода. Тази студена вода гони рибата от крайбрежните райони на крайморска Добруджа, румънското крайбрежие и по този начин, разбира се, рибарите няма какво да ловят, защото рибата изчезва“, каза Виктор Лучиянов.

Той припомни, че през юни имаше ефекта на задушена риба, умряла риба по брега. „Всякакви глупости се говореха как нещо била рибата отровена. Нищо подобно. Просто шокирана от студената война, вода тя се зашеметява, вълните я изхвърлят на брега, тя умира на брега. Не че е умряла в морето и изхвърлена умряла от морето. Но такива явления има през 10-15 години. По-лошото е, че тази година се оказаха доста дълго“, добави той.

И макар през последните дни водата по Северното Черноморие вече да се затопли - на север от Обзор температурата вече е 25-26 градуса, дори на Шабла е 25,5 градуса т.е. тя вече е нормите, в които трябва да бъде. Обаче последваха т.нар. североизточни мелтеми. Това са ветрове, които обикновено по нашето крайбрежие, под северната част визирам от нос Емине на север, започват в третата, втората седмица на юли и завършват около 20 август. Обикновено те започват във втората-третата седмица на юли и завършват около 20 август. Тази година обаче те започнаха в средата на август.

„Толкова са силни, че в момента рибарите се шегуват, че морето иска да излезе от брега и да залее цялата суша. В рамките на 10 дни ще отминат.  Аз лично не съм оптимист, че тази година ще има паламуд, но за лефер и чернокоп съм абсолютно убеден, че ще има в достатъчни количества, за да могат рибарите да хванат, а нашите съграждани да вкусят от тази деликатесна риба“, сподели Fishmaster-ът. Самият той преди дни лично е бил на север от нос Калиакра и е имал добър улов на сафрид. „За жалост, вълните са толкова силни и толкова големи, че само час и половина два успях да издържа в морето и трябваше да изляза, за да подсигуря своята безопасност. Морето в действителност е доста опасно. Не препоръчвам на който и да било в момента да влиза в морето“, добави Виктор Лучиянов.

Равносметката е, че в резултат на лошото време рибарите по Северното Черноморие не могат да си осигуряват прехраната вече два месеца. Прогнозата му е докъм  20-21 август мелтемите да позатихнат. Ще ги има, но ще бъдат много слаби и подходящо за риболов, смята хоби риболовецът.

Все пак той е оптимист, че след утихване на мелтемите ще има по-големи пасажи. „ Оптимист съм, защото морето е чисто. Морето наистина е чисто. Това че Черно море изглежда мътно в бреговата зона е затова, че шелфът в северната част и въобще – по българското крайбрежие е много песъчлив. Вследствие на тези ветрове, вълни се повдига пясък от дъното и затова морето изглежда мътно. Но, самото качество на водата е добро. Има знаци, които хората край морето, рибарите четат добре. Примерно, един от знаците е т.нар. риба дракон.  ако водата в морето е мръсна, има биологични отпадъци, ако по някакъв начин се отклони от общоприетото замърсяване на Черно море, рибата дракон веднага изчезва. Тя е изключително чувствителна. Има доста дракони в момента, което посочва, че във водата има доста кислород, а щом има кислород, значи тя е добра“, категоричен е рибарят.

Въпреки липсата на риба в морето сега, ресторантите в Балчик не разочароват клиентите си. „Местните браншовици знаят, че е рисковано лятото да си осигурят прясна риба. През пролетния период април-май-юни, когато имаше изобилие от риба успяха да си заредят фризерите с черноморска риба.  По никакъв начин качествата й не са по-лоши от това, което би могло да се хване в момента“, каза още Виктор Лучиянов.