Проговори пенсионерката, задържана за „ало” измами във Варна

Крими

20-08-2023, 09:56

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Правех го, защото тарторът заплашваше мен и децата ми, обяснява възрастната жена.

Две пенсионерки попаднаха в схема за ало измами – едната като жертва, другата като муле. Измамницата в момента е под домашен арест. Специално пред NOVA тя разказа как е попаднала в схемата. Ексклузивно говори и последната й жертва – 74-годишна пенсионерка от Варна, която оставила 5000 лв. до контейнер за боклук.

„Ало, обажда се Георги от полицията във Варна”. Така започва всичко – с Георги, който е стара схема на  „ало” измамниците.

„Казаха, че искат да предпазят детето ми и трябват пари. Знаеха и двата ми телефонни номера”, сподели жената. 

Телефонната атака станала почти едновременно. Първо на мобилния, а секунди след това и на домашния телефон.

„Казаха ми, че ще разбият апартамента, ще ме пребият и в паниката не затворих”, разказа още жертвата на телефонна измама.

След като оставила парите до кофа за боклук, жената била инструктирана отново да се прибере у дома.

Парите прибира 75-годишната Марийка Митева. Пенсионерката твърди, че е вербувана от телефонните измамници по същата схема, по която лъжат жертвите си.

„Заплашиха ме, че ще ми счупят краката, както и на децата ми”, обясни жената.  Твърди, че и на нея тарторът на „ало” измамите й се представил за полицай.

По данни на МВР жената е била съпричастна към „ало” измами за около 100 хил. лв. в последните месеци. По думите й обаче тя изобщо не е подозирала, че е съдейства на престъпници.

„Не съм виждала мъжа, с който говорих. Все по-често започна да ме търси и да иска помощ. Аз попитах „Каква помощ, нали сте от полицията? Караше ме да нося някакви пакети””, допълни жената. Признава обаче, че мнимият полицай й оставял пари след всеки пренесен пакет.   

Преди обаче това да започне Марийка споделя, че още през миналата година същият мъж я е карал да тегли пари от личния си влог.

„Каза ми „Ще кажеш, че ще правиш ремонт и че ти трябват пари. И така изтеглих 20 хиляди лева”, разказа възрастната жена.   

Сега, когато е под домашен арест, Марийка през сълзи споделя, че съжалява.

„Не съм добре. Добре, че дъщеря ми носи лекарства и храна. Виновна съм пред нея”, обясни пенсионерката.