Започват еколагери „Езерец 2023“

Животът

18-08-2023, 16:35

Снимка:

ОЦОСУР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В продължение на 4 дни младите хора ще живеят на палатки сред природата, ще се обучават да строят с природни материали, да готвят на бавен огън, да използват слънчевата енергия в ежедневието.

За 14-и пореден сезон еколагери „Езерец 2023“ ще съберат младежи от Варна – любители на приключенията сред природата. Първа лагерна смяна започва на 24 август, а втората – на 31 август. В продължение на 4 дни младите хора ще живеят на палатки сред природата, ще се обучават да строят с природни материали, да готвят на бавен огън, да използват слънчевата енергия в ежедневието. Ще се запознаят с живота на местните хора от Езерец и биоразнообразието на Шабленския и Дуранкулашкия район.

Еколагерите се организират от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие в Шабленското село Езерец. В селището е изграден екоцентър изцяло от природни материали – дърво, слама и глина. На разположение на лагерниците е лятна кухня, слънчева баня (за отоплението й се използва изцяло слънчева енергия) и компостна тоалетна. Строителството им е извършено от доброволци, които всяко лято посещават мястото.

В една лагерна смяна участват безплатно до 15 младежи на възраст между 18 и 30 години. За заявки и участие може да се регистрирате тук.

Еколагери „Езерец 2023“ е част от „Зелени петъци за младежи“. Проектът съчетава иновативни и практични подходи, показвайки как природосъобразният начин на живот може да бъде интегриран във всекидневието, работата и дори социалния и обществения живот.

Всеки петък в продължение на два месеца в офиса на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие ще има срещи, дискусии и обучения по темите „Здравословна среда за живот в града“, „Зелени практики в бита“, „Здравословно и природосъобразно хранене“, „Енергийна ефективност“. Стартът е този петък – 18 август, в 15 ч, с темата „Как да набираме средства за благотворителни кампании“ с водещ Илиян Илиев. Мястото на провеждане е споделено пространство „Кубрик“ на ул. „Сава Радулов“ 14 във Варна. Входът е свободен.

Проектът се реализира, с финансовата подкрепа на Община Варна – дейност „Младежки проекти 2023″.