Сондажът в Садово ще спасява от безводие няколко села край Аврен

Мисия Варна

18-08-2023, 16:25

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Необходима е и подмяна на ВиК тръбите за Аврен, Садово и Здравец, а специфичната структура на скалистия терен допълнително затруднява този процес.

Работна среща за набелязване на спешни мерки и конкретни действия за разрешаване на проблема с хроничното безводие в няколко селища на община Аврен се проведе по инициатива на областния управител доцент Андрияна Андреева с представители Водоснабдяване и канализация - Варна, Регионална здравна инспекция - Варна, Регионална дирекция за национален и строителен контрол - Варна, Басейнова дирекция – Варна и с кмета на община Аврен - Емануил Манолов. На срещата присъстваха и представителна група от всичките 318 жители, подали сигнал до областна администрация и другите институции за постоянното безводие в района, съобщи Moreto.net.

След изявленията на всеки един от представителите на държавните институции, на кмета на Аврен и на жителите, подали сигнала за безводието и след дискусията за действията, които в спешен порядък могат да доведат до временно решаване на проблема, участниците в срещата се обединиха около провеждането на следните краткосрочни мерки:

На първо място е въвеждане в експлоатация на сондажа Садово, който макар и краткосрочното решение ще позволи в местната ВиК мрежа да се влеят допълнително 80-90 кубика вода. РЗИ - Варна вече провежда изследване на сондажната вода, а резултатите показват, че тя е в нормата за този род вода. Факт е, че сондажната вода не е решение, но ще позволи на жителите да излязат от режима на постоянното безводие. Община Аврен е инвестирала над 100 хиляди лева за сондажа, но според кмета Емануил Манолов той е временно решение на проблема. Въпреки това цялата документация, свързана с въвеждането на сондажа Садово е готова и вече се придвижва през институциите, отговорни за пускането му в експлоатация.

На второ място е необходимо подмяна на ВиК тръбите за Аврен, Садово и Здравец, а специфичната структура на скалистия терен допълнително затруднява този процес.

Областният управител на Варна доцент Андрияна Андреева се ангажира лично да проследи целия процес по движението на документацията през компетентните институции, за да няма забавяне на процеса и до Коледните и новогодишни празници да се почувства нормализиране на водоподаването.

Безспорен факт за всички участници в срещата е, че проблемът с хроничното безводие в този район е с повече от 50 годишна история, но трудния предимно скалист терен, на който е разположена община Аврен изключително много затруднява ВиК проектиране и строителство.

Според участниците в срещата, дългосрочното и по-трайно решение на проблема с безводието в района е подготовката на проект за водопреносна мрежа, която да захрани с вода т.нар. горен район, обхващащ Камчийски пясъци. Този проект може да получи финансиране от Водния фонд, който още не е отворен за кандидатстване. Проектът трябва да има 2 клона – единият към селата Приселци и Близнаци и вторият към Аврен, Садово, Бенковски, Здравец, Равна Гора и с.Круша.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)