МОСВ: Замърсяването на Черно море по-скоро нараства, отколкото да се свива

Животът

18-08-2023, 13:57

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Екоминистърът каза, че замърсяването не е свързано с Украйна.

Замърсяването на Черно море по-скоро нараства, отколкото да се свива, но то не е свързано с Украйна, а ние си го правим, коментира екоминистър Юлиан Попов по повод изследването на "Активни потребители" и учени от Софийския университет "Климент Охридски", които са установили замърсяване на морската вода с бактерията "ешерихия коли" до 41 пъти над нормата на 7 от общо 11 плажа по южното ни Черноморие.

"Проблемите са си наши, ние трябва да ги решаваме", категоричен бе той пред БНТ и посочи, че те са с разпределена отговорност между граждани, общини, различни министерства и институции.

По думите му Министерството на околната среда и водите е ангажирано с европейското финансиране на водни цикли, а не с изграждане, построяване и поддържане на пречиствателни инсталации.

"Това е отговорност на общините и ние непрекъснато работим с тях, за да ги подканим да имат адекватни проекти, за да не се стига до подобни казуси", категоричен бе Попов.

Според него изследването на "Активни потребители" се отнася до здравен, а не до екологичен проблем, но и не дава пълна картина за състоянието на морската вода и чистотата на плажовете.

Екоминистърът обеща че следващата седмица ще бъдат представени по-детайлни проучвания: "Замърсявания има, но за да имаме ясна и балансирана картина, трябва да видим едно дългосрочно проучване на здравното, бактериално състояние".