Потвърдиха присъда на шофьор на такси, убил моторист на пътя

Крими

17-08-2023, 13:17

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Илиян К. е наказан с лишаване от свобода за 2 години, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок от 4 години и половина. Той няма право да шофира в продължение на 2 години.

Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжен съд – Варна, с която шофьор на такси е бил признат за виновен в това, че при управление на превозно средство е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на моторист. Илиян К. е наказан с лишаване от свобода за 2 години, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок от 4 години и половина. Той няма право да шофира в продължение на 2 години. Присъдата обжалваха подсъдимият и частните обвинители.

На 16.07.2021г. малко преди 21 ч. в кв. Младост Илиян К. спрял таксиметровия автомобил на знак „Стоп“ на пресечка към бул. „Цар Освободител”. Видял приближаващ се мотоциклетист, но преценил, че е далече и навлязъл по булеварда. Пешеходка чула звука на мотора, видяла, че мотористът Петър Г. започнал да спира, а таксито – да навлиза по булеварда. Мотоциклетистът се опитал да спре, но не успял да предотврати удара. Въпреки усилията на болничния екип, починал. При нито един от двамата участници в катастрофата не е констатирана употреба на алкохолили психоактивни вещества. Сблъсъкът е бил заснет от охранителни камери.

Апелативният съд назначи допълнителна автотехническа и видеотехническа експертиза на записа. Според вещите лица, шофьорът на таксито е отнел предимството на мотоциклета. Преди сблъсъка автомобилът се е движел с около 18.5 км/ч., а моторът – с 63.4 км/ч. Леката кола е станала опасност за мотоциклетиста в момента на навлизане в неговата лента за движение и го е поставила в техническа невъзможност да избегне удара. Експертите са категорични, че дори моторът да се е движел с разрешените 50 км/ч, произшествието не е било предотвратимо.

Представителят на Апелативната прокуратура акцентира на завишените очаквания за спазване на пътните правила от шофьорите на таксита. Частното обвинение счита, че наказанието е занижено, защото не съответства на обществената опасност и трябва да се търпи ефективно. Защитата не се съгласи с установената скорост на мотора и настоя водачът да бъде оправдан.Горната инстанция сподели извода на Окръжния съд, че подсъдимият е осъществил престъплението като е нарушил разпоредбата на Закона за движение по пътищата, вменяваща му да пропусне превозни средства, движещи се по път с предимство. И този състав отчете съпричиняването на вредоносния резултат от страна на пострадалия, който се е движел със скорост над разрешената за населено място. В случая има превес на смекчаващите обстоятелства. Определеното наказание „лишаване от свобода“ не следва да се изтърпява ефективно, с оглед чистото съдебно минало и възрастта на шофьора – на 62 г. Изпитателният срок – близък до максимално определения от закона е адекватен и ще обезпечи целите за поправяне на Илиян К. и за превенция на подобно поведение от страна на останалите водачи на МПС. В същото време Апелативният съд обръща внимание, че изискванията към таксиметровия шофьор по спазване на разпоредбите на Закона за движение по пътищата, са по-високи, заради отговорността му към живота и здравето на всички участници в движението, но и за пътниците в автомобила му.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва и протестира пред ВКС.