Воден режим в четири села от община Долни чифлик

Животът

16-08-2023, 09:21

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Селата Солник, Голица, Бърдарево и Булаир в община Долни Чифлик и това лято са на воден режим. Той е започнал от август и ще продължи до есента. Проблемът не е нов, но търпението на местните жители започва да се изчерпва, особено в летните жеги.

Недко Янакиев живее със съпругата и детето си в село Голица. По думите му проблемът продължава вече повече от десетилетие.

"Хората са поставени в една ситуация - в 21. век, да се молят за питейна вода, да не говорим за хигиенни нужди."

Казва още, че тази ситуация води и до облезлюдяване на района. Млади хора тук трудно се задържат. Уверен е, че ако не се вземат спешни мерки и от държавата, проблемът, а той си е голям и сега, ще се задълбочава още повече. 

Село Булаир е със собствен водоизточник, а Бърдарево и Голица се захранват от каптажа в Солник. Решението е да се изгради довеждащ водопровод до този каптаж, но за целта са необходими около 15 милиона лева. Това е непосилно за община Долни чифлик.

"В момента това, което сме направили, е, че сме сключили споразумение с ВиК за проектиране на довеждащ водопровод до село Солник. За да могат поне селата на първия етап, Солник, Голица и Бърдарево, да бъдат захранвани, да може да се включат от Камчийски пясъци", обясни кметицата Красимира Анастасова.

От общината са отпуснали 30 хиляди лева за съфинансиране на проектирането. Наета е и техника, за да се проучи стар довеждащ водопровод, който вече не може да се ползва. Трябва да се изградят и две помпени станции:

"Виждате и климатичните промени какви са. Значи то е всеобщ проблема със засушаването, особено тук в нашия край, понеже съм втори мандат кмет, спомням си първите две години имаше сняг. Аз не съм виждала сняг от поне шест години е нямало, така, поне да се захранят водоизточниците.", допълни Анастасова.

Междувременно търпението в четирите села започва да се изчерпва. През годините е имало протести, правени са и подписки, но хората са готови вече и на по-крайни действия:

"Например референдум, дали изобщо има смисъл да оставаме в състава на общината, след като тя не полага грижа за собствените си жители", каза Недко Янакиев.