Почетен знак на кмета за Мария Чиприянова и Борислава Черкезова

Мисия Варна

15-08-2023, 14:17

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Останалите звания „Почетен гражданин на Варна” и „За заслуги към Варна”, които се връчват на тържеството в Летния театър, са предложени от инициативни комитети и одобрени от Общинския съвет.

Мария Чиприянова, доайен на варненската художествена гимнастика и Борислава Черкезова, изпълнителен директор на Фондация „Карин дом“ ще бъдат отличени с почетен знак на кмета с лента. Този знак се дава на граждани, номинирани от кмета на Варна. 

Останалите звания „Почетен гражданин на Варна” и „За заслуги към Варна”, които се връчват на тържеството в Летния театър, са предложени от инициативни комитети и одобрени от Общинския съвет.

Мария Чиприянова е първата гимнастичка, която демонстрира новите упражнения по художествена гимнастика през 1953г., член на първия национален отбор на България и първата жена, която получава званието майстор на спорта във Варна. Тя е била треньор в ЖСК Спартак и преподавател в Спортното училище в града. Вече 33 години, Чиприянова е създател, треньор и председател на Спортен клуб “ЧАР-ДКС“. Най-големите й успехи, като треньор са свързани с участието на Румяна Стефанова и Деспа Кателиева на 4-то СП във Варна и на 5-то СП в Куба.

Над 20 възпитаници на Чиприянова са удостоени със званието “Майстор на спорта”. През 1969 г тя става първата жена, носител на званието “Заслужил треньор” във Варна, през  1999 г е обявена за треньор на столетието във Варна, има и награда за десетте най-достойни варненки, а през 2000 г. получава най-високото си обществено признание - “Почетен гражданин на Варна. Тя е открила таланта на олимпийската шампионка на Варна Симона Дянкова.

Борислава Черкезова е обучител по предприемачество и маркетинг, университетски преподавател и маркетингов експерт с опит в областта на брандинга, управления на взаимоотношения с партньори, въвеждане и управление на иновации и промени в корпоративния свят с над 15 години опит . Има магистърска степен по Международен маркетинг към ИУ Варна, а към момента е докторант към катедра "Маркетинг" на ИУ- Варна. 

От 2021 година Черкезова е изпълнителен директор на Фондация „Карин дом“, а основните неща, които постига с екипа си е завършването на новия модерен комплекс за социални, образователни и здравни услуги на фондация Карин дом. По този начин услугите за деца и семейства достигнаха до 42 % повече деца и семейства за 2022.

В партньорство с Дирекция“ Здравеопазване“ към Община Варна бе открита и програма Водна рехабилитация за 65 деца с двигателни затруднения. Борислава Черкезова е активен член в Съвета за развитие на гражданското общество към Министерски съвет, Член на Националния съвет, член на работната група по Ранна детска интервенция към EASP 9 Европейската асоциация на доставчиците на социални услуги и други.