17 г. затвор за мъж, убил овчар край Варна

Крими

14-08-2023, 16:49

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дончо Д. трябва да плати 80 000. лв. на майката на Ахмед и 40 000 лв. на сестра му.

Варненският апелативен съд увеличи с 2 години - на 17 години лишаване от свобода - наказанието на подсъдим, убил овчар по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Потвърдени бяха обезщетенията за неимуществени вреди на гражданските ищци в размера, определен от първата инстанция – 80 000 лв. за майката и 40 000 лв. за сестрата на починалия. 

Апелативният съд провери правилността на присъда на Окръжен съд-Варна, с която Дончо Д. е признат за виновен. Справедливостта на съдебния акт бе атакувана от всички страни, които съобразно функцията си в процеса, заеха противоположни становища за размера на наказанията.

Това е второто поред въззивно производство, след като миналата година друг състав на Апелативния съд отмени предходна присъда на Окръжния съд. В настоящото производство съдът разпита свидетели, за доизясняване на фактите.

Ахмед А., който страдал от лека умствена изостаналост, пасял овцете в стопанството на семейството на подсъдимия. След полунощ на 17. май 2020 г. пред постройките на овчарника в с. Горен Чифлик пастирът помолил мъжа за цигара, а на отказа му отвърнал с ругатня. Дончо Д. му нанесъл множество удари с юмруци, крака и дървена летва. По-късно повикал Спешна помощ. Медиците установили смъртта на пострадалия.

За Апелативния съд няма съмнение, че смъртта на Ахмед е последица от тежък побой, при който деецът нанесъл множество и силни удари на жертвата. Убийството е с особена жестокост и по особено мъчителен за починалия начин.