Десетки коли на пияни и дрогирани шофьори вече са конфискувани

Крими

13-08-2023, 14:15

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За паркингите ще плащат и тези, които нямат книжки.

Казусът с промените в Наказателния кодекс, свързани с отнемане на автомобили на седналите зад волана пияни или дрогирани, се оказва по-заплетен от интимната връзка.

Колите на хванатите водачи с над 1,2 промила алкохол или след употребата на наркотици да се отнемат в полза на държавата. Ако обаче автомобилът не е на наше име - собственикът трябва да плати пазарната стойност на превозното средство. Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, които влязоха в сила от началото на месеца.

"Алинеята, въз основа на която се отнемат моторни превозни средства, всъщност се чете неправилно, защото съдът е органът, който може да определи отнемане на недвижимо имущество, а не полицията или прокуратурата", поясни преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред bgonair.

Десетки са вече конфискуваните автомобили в цялата страна. Те се съхраняват в съответните полицейски управления, където е установено нарушението. Това обаче може да се окаже скъпо начинание, а за него ще плащат и тези, които дори нямат автомобили и книжки.

"Има много скъпи коли, които може да изчезнат. Това ще бъде предмет на дела, които човекът ще спечели и ще платим ние от нашите данъци", коментира адвокатът по ПТП-та Елица Буенова.

Промените бяха приети накуп и без дебати на последното извънредно заседание на парламента, заедно с промените в Закона за домашното насилие и понятието интимна връзка.

"Има вариант къде да бъдат съхранявани тези автомобили, в момента сме в тясна комуникация с прокуратурата, където се обмисля как и по какъв начин ще се работи по такива дела, къде ще се съхраняват тези автомобили, кой ще ги охранява, но считам, че това е една много добра мярка", заяви министърът на вътрешните работи Калин Георгиев.