Провериха състоянието на дюните в района на Дуранкулак (СНИМКИ)

Животът

12-08-2023, 11:08

Снимка:

МОСВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поставибяха информационни табели в близост до дюните в землището на с. Дуранкулак, общ. Шабла, указващи защитения им характер.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов взе участие в работна среща в района на Шабла и Дуранкулак. В срещата участваха кметът на Дуранкулак Веселин Йорданов и на Шабла Мариян Жечев, директорът на Института по океанология Николай Вълчев, Иван Начев от групата „Приятели на Дуранкулак“, както и зам.-министър Петър Димитров, директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна Явор Димитров и експерти от РИОСВ-Варна.

По време на обиколката в района министър Попов посети дюнни природни местообитания, понтосарматски степи, защитените местности Шабленско и Дуранкулашко езеро, резервата „Калиакра“ и поддържания резерват „Балтата“. Кметовете и експертите запознаха министъра с основните екологични проблеми в региона, както и с необходимостта от актуализиране на плановете за управление на защитените територии.

В присъствието и с участието на министър Попов екипите на общината поставиха информационни табели в близост до дюните в землището на с. Дуранкулак, общ. Шабла, указващи защитения им характер.

„Бих искал да благодаря на РИОСВ-Варна, Министерството на околната среда и водите и министър Попов за поетия и изпълнен ангажимент, с който заедно поставихме начало на решението на проблема с незаконното паркиране и присъствие върху плажната ивица и дюните в Дуранкулак”, каза Иван Начев от групата „Приятели на Дуранкулак”. Групата в защита на региона обединява усилията на природолюбители и доброволци, които от 4 години се опитват да активизират дейността на институциите за възстановяване на дюните и опазване на биологичното разнообразие по Северното Черноморие.