Във Варна откриха най-голямото графично биенале на Балканите

Варна Лайф

12-08-2023, 09:43

Снимка:

Градската художествена галерия “Борис Георгиев”

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заповядайте да се насладите на световните майстори на класическото графично изкуство!

ХХІІ Международно биенале на графиката, което е най-голямото графично биенале на Балканите, беше открито снощи в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. То ще продължи до 30 септември 2023 г.

Организатори са Галерия за графично изкуство - Варна, в партньорство с Община Варна, Министерството на културата и Съюза на българските художници (СБХ).

Художниците са от 53 държави, като с много силно участие са артистите от Мексико, Тайланд, Япония, представени са и държави като Южна Африка, Бангладеш, Чили, Пуерто Рико, Полша, Канада, Доминиканската република и много други.

От близо 600 чуждестранни графики на 390 автори са селектирани 376 творби на 210 автори, а българското представяне включва 114 автори със 158 графики. Участие в него взима и бившият министър на младежта и спорта и настоящ депутат от ГЕРБ Красен Кралев. Директор на форума е Венцеслав Антонов.

В рамките на биеналето ще се представи изложба - специална селекция екслибриси, участвали в петте издания на Международния екслибрис конкурс - Варна, организиран от галерия "Ларго".

Работата от корицата на събитието е на Лукаш Конюши (Полша) - “Индустриална структура”, 2022, инталио, 70x100 см.

Заповядайте да се насладите на световните майстори на класическото графично изкуство!