Областният управител на Варна започва серия от срещи, посветени на културното наследство

Животът

11-08-2023, 15:51

Снимка:

Областна администрация Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На първата среща директорът на ГХГ - Варна, разказа за интересни събития, факти и личности, свързани със създаването на Варненската художествена галерия, открита през 1950 година

С работна среща между областния управител доц. Андрияна Андреева и Доротея Павлова - директор на Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна, започват серия от дискусии и срещи, с ръководители и експерти от различни нива, посветени на обсъждане на държавната политика в областта на културното художествено наследство, на популяризирането, опазването и съхранението му.

На първата среща директорът на ГХГ - Варна, разказа за интересни събития, факти и личности, свързани със създаването на Варненската художествена галерия, открита през 1950 година. Павлова обясни, че Галерията е общински културен институт, който провежда държавната политика в областта на опазване и представяне на движимото културно наследство. Днес институцията е сред най-уважаваните художествени музеи в България и предоставя богати възможности за експониране на постоянната колекция и на много гостуващи изложби.

Градската художествена галерия е едно от най-престижните пространства във Варна за провеждане на значими международни и национални културни събития като биеналета, фестивали и форуми на съвременните визуални изкуства, музикални и театрални представления, проекти, празници и дискусии, посветени на различни изкуства.

Специално внимание на тази първа среща бе отделено на образователната програма на Галерията, насочена към деца на възраст от 5 до 10 години, най-новия модул от която - “Нарисувай ми море!" се провежда през август в Художествения музей “Георги Велчев", филиал на Галерията.

Областният управител ще подкрепя и популяризира културни проекти и политики, организирани и провеждани от Община Варна и от останалите общини в територията на областта. За тази цел срещите и дискусиите, посветени на държавната политика в областта на културата, на популяризиране и опазване на културното наследство, ще продължат.

За повече информация, свързана с дейността на Областна администрация – Варна, посещавайте и интернет страницата на областта.