Български творци подкрепят онкоболни с изложба „Покров“ в Деня на Варна

Варна Лайф

10-08-2023, 16:59

Снимка:

Фондация „Тереза Зиковска“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изложба „Покров“ събира значими български творци в Деня на Варна в подкрепа на каузите на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ). Изявените художници събират творби по покана на Фондация „Тереза Зиковска“. Картините ще бъдат изложени на 15 август в галерия „Тереза Зиковска“ на ул. „Воден“ 5 във Варна.

„В чест на празника на Варна, поканих за обща изложба, названа “ Покров”, значими български творци, отличаващи се със своята духовна сила, висок професионализъм и неотразим талант. Вярата в сътворението и участието в съграждането на един по-добър свят е дълг на всеки човек, но твореца като такъв е призван на ежедневно съучастие в процеса на духовно израстване.

Варна празнува на един от най-значимите християнски празници - Успение Богородично. Имаме велика покровителка на небето. Мощна защита и дарителка на мир и благост . Живеем в прекрасен град, създаден от талантливи архитекти с много внимание и съвършенство. Наш дълг е да продължим да милеем за красотата му и да съхраним хармонията в него. Нека всички новодошли в града го обикнат като роден!

И позовавайки се на нашата небесна покровителка, завършвам с Нейните думи: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни!“ Нека Варна благоденства!“, споделя художничката Тереза Зиковска - основател на фондацията в подкрепа на таланти и управител на едноименната галерия.


За участие в изложбата бяха поканени Албена Коева, Александър Капричев, Атанас Атанасов, Валентин Щинков, Васил Василев, Веселин Начев, Веско Велев, Гергана Минкова, проф. Десислава Минчева, бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев, Краси Тодоров, Мария Чакърова, Нина Русева, Николай Янакиев, Румен Рачев, Селма Тодорова, Станимир Желев, Тереза Зиковска.

Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ) е национална ракова мрежа в Република България. Тя е отворена клъстерна организация, функционираща като екосистема от медицински и немедицински дружества с широк спектър от мултидисциплинарни взаимозависимости в областта на онкологията.