Откриха астрономическа обсерватория в Камен бряг

Животът

10-08-2023, 13:24

Снимка:

Про Нюз Добрич

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това не е атракцион, категоричен е Пенко Георгиев, директор на Исторически музей – Каварна.

Започна да функционира новата астрономическа обсерватория в село Камен бряг. Хората с интерес към астрономията могат да се възползват от нея всеки сряда и петък през месец август, от 21 часа до 1 часа след полунощ, предаде Про Нюз Добрич

Съоръжението беше официално открито преди дни, по време на фестивала “Джаз на село”.

"Това не е атракцион, това е астрономическа обсерватория със сериозно астрономическо оборудване. Идеята е, хора, които имат понятие от астрономия, които имат понятие от работата с такъв тип оборудване, но не могат да си позволят финансово да го закупят, да дойдат в Камен Бряг, да наемат някоя къща за гости, да останат няколко поредни дни, в които да ползват оборудването", каза Пенко Георгиев, директор на Исторически музей – Каварна.

Интересът и сега е голям, както от страна на туристи, така и от местните хора. Трудност е осигуряването на служител, който да работи през нощта и да има познания по астрономия. Засега има такъв специалист, който ще посреща два пъти седмично  посетителите през август. Надяват се да продължи и през септември, за да могат специалистите и любителите да наблюдават интересни явления през този период.

"С обсерваторията могат да бъдат наблюдавани мъглявини, галактики, звездни купове, също така наблюдавахме Сатурн с пръстените, Юпитер със спътниците си. Има наистина сериозни възможности оборудването, въпросът е наистина да имаме хора, тъй като това го правихме с астрономи от Варненската астрономическа обсерватория, с хора, които имат достатъчно познания по астрономия", обясни Пенко Георгиев

Най-лесният за наблюдение обект е Луната, тъй като тя е лесно различима, хората я познават и се вижда най-ясно в нощното небе, дори и през деня. Посетителите в обсерваторията ще могат да получат астрономически календар с предстоящите лунни затъмнения, съвпадение на планети и други астрономически явления.

Обсерваторията е изградена по българо-румънски проект, който се нарича “Отворен прозорец към мистериите на вселената”. Идеята е да се създаде нов тип туристически продукт - научният туризъм.  

По проекта са осигурени и очила за виртуална реалност, чрез които посетителите могат да видят забележителности на територията на община Каварна и в Румъния в автентичния им вид посредством добавена реалност.