Трима рибари са били убодени от морски дракон в морето край Варна, а жена е ухапана от пепелянка

Животът

10-08-2023, 12:25

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Екзотичните медузи и раковини са пращали не един или двама пациенти във варненската “Токсикология”.

В разгара на летния сезон вече са регистрирани трима варненски рибари, които са били убодени от морски дракон. Това съобщи за СайтЪТ проф. Снежа Златева, завеждащ отделението по “Токсикология” към Военноморска болница – Варна. Тя посочи, че при единият пациент, убождането е протекло с усложнения.

“За щастие успяхме да овладеем реакцията и пациентът се възстановява. Много е важно рибарите да бъдат внимателни когато вадят риба от морето. Понякога в бързината да извадят морския дракон от мрежата или да го откачат от кукичката посягат с ръка и се убождат на шипа на рибата.

Професионалните рибари познават отлично рибата и знаят, как да я откачат от кукичката без да се наранят. Любителите обаче нямат много богат опит и често решават да махнат рибата с голи ръце, а оттам и биват убождани. Те я бъркат с кая или попчета и оттам става проблем”, коментира проф. Златева.

Специалистът подчерта, че е задължително пострадалите да потърсят медицинска помощ, за да не се влоши състоянието им. Морският дракон има 2 шипа на гърба и опашката и при неволен допир директно инжектира отровата си.

Убождането причинява тежки локални реакции, има и пациенти, които се оплакват от стягане в гърдите, гадене, мускулна слабост и други, показва практиката.

През клиниката по “Токсикология” са преминали и двама пациенти ухапани от змии.

“Преди няколко дни постъпи една жена, която при разходка край язовир е била ухапана от пепелянка. В този случай е много важно хората да не се паникьосват, а веднага да посетят лекар и да се овладее интоксикацията”, обясни медикът.

Другите най-чести случаи през лятото във Варна са свързани с алергични реакции следствие на ужилване от насекоми. В най-голям процент това са пчели, оси и стършели.

Сред пациентите попаднали във варненската токсикология има и някои доста екзотични случаи, които медиците са излекували.

“Един от най-интересните случаи, които аз съм имала е от 2021 г., когато при нас постъпи пациент ухапан от черна мамба. Всички знаят за този любопитен медицински случай, който поне за нас – българските лекари си беше предизвикателство, защото по нашите ширини такива влечуги не виреят. Освен него обаче в последните години сме имали и други екзотични случаи. Преди известно време в “Токсикологията” постъпи жена, която по време на почивка на Малдивите се е одраскала на морски цветен корал. Те са изключително красиви, но и много опасни. 4 месеца жената е търсила начини да се пребори с последствията от инфекцията и накрая дойде при нас. Действително беше много сериозно положението, но слава Богу, пациентката се оправи.

Почти всяко лято имаме пациенти, които след почивка в Гърция и по-топли страни са се срещали отблизо с морски таралеж. Те са наистина много интересни морски обитатели, които обаче не са безобидни. Често хората не търсят помощ на място, а едва след като се върнат”, обясни проф. Златева.

Морските таралежи са животни от тип иглокожи, близки братовчеди с морските звезди, но с една важна разлика – тялото на морския таралеж е затворено в броня или черупка от костни плочки, а най-неприятното е, че при много видове външната страна на тази броня е покрита с шипове или иглички, които могат да причинят наранявания, в случай, че ги настъпите или имате друг контакт с тях . Живеят разпръснато, но понякога и на групи, повечето обичат твърда повърхност и са буквално каменояди – “изяждат” скалите и се загнездват там. В Черно море ги няма, но бреговете на Гърция, Турция и Хърватия изобилстват от тях.

Екзотичните медузи и раковини са пращали не един или двама пациенти във варненската “Токсикология”

“Хората са свикнали да украсяват дома си с раковините, но малцина знаят, че някои от тях имат отровни жлези и ако човек ги докосне, може да се нарани. Имали сме и такива случаи, но те са наистина малко. Хубаво е да знаят, че медузите, които живеят в по-топлите морета не са безобидни като нашите в Черно море и опарването е много болезнено”, допълни проф. Златева.