Масово е занижена хигиената по павилионите за хранене в центъра на Варна

Животът

10-08-2023, 10:37

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Повод за проверките са зачестилите сигнали от потребители за временни стомашни неразположения като гадене, повръщане, тежест, болки в стомаха и стомашен дискомфорт.

Сдружението за достъпна и качествена храна е извършило множество проверки на принципа "таен клиент" във Варна и Велинград. Поводът са зачестилите сигнали от потребители за временни стомашни неразположения като гадене, повръщане, тежест, болки в стомаха и стомашен дискомфорт след консумация на сладолед, царевица на кочан или в чаша, палачинки, фалафели и други продукти, купени от преместваеми, временни и подвижни обекти, както и машини за сладолед.

При първите проверени обекти по продължението на бул. „Приморски“ във Варна освен липса на работно облекло на персонала, не се дава информация за произхода на сладоледа, температурата на съхранение, която трябва да бъде  минимум „-18C◦”, срокът на годност, придружаващите документи, етикетировката, и дали често сменящите се продавачи разполагат със здравни книжки и защо е толкова занижена хигиената в обектите. Основен проблем са и често неиздаване на касови бонове дори при поискване с аргументи, че или устройството не работи поради високи температури или няма връзка с НАП и интернет.
Пред Радио Варна председателят на сдружението Андрей Велчев коментира:
"Най-лошо впечатление в обектите, които нямат течаща вода, прави това, че с едни и същи ръце се взима това, което се продава и с едни и същи ръце се взимат парите и се извършват редица други дейности. От рода на докосване до други предмети, ползване на мобилния телефон. Фрапиращи са случаите и на пушене."
Велчев допълни, че проверките във Варна са били освен на плажната алея, така и по цялото ларго до "Севастопол":
"Над 80%, за съжаление, не всеки първи, но всеки втори има някои от изброените нарушения," казва Велчев.

За конкретните нарушения екипът на сдружението е сигнализирал ръководствата на НАП, БАБХ и РЗИ.