Във Варна продават царевица и сладолед в обекти без вода или дезинфектант

Туризъм

09-08-2023, 12:17

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За това алармират от Сдружението за качествена храна.

След масови сигнали от хора, които се оплакват от стомашни неразположения след консумация на определени храни във Варна и Велинград, от Сдружението за достъпна и качествена храна инициираха проверки. Експертите в ролята на тайни клиенти са установили, че в голям процент от преместваемите обекти няма течаща вода и дори дезинфектант. Това съобщи за БНР д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението. Места, където се продават сладолед, царевица, палачинки, фалафели и др., са били обект на проверките. 
 
"Представете си един служител, който продава сладолед, царевица или нещо друго, почти цял ден да не си мие ръцете, а междувременно пипа пари, себе си, мобилния си телефон и да пипа нашата храна. Не мога да кажа, че това кой знае колко вреди на нашето здраве, но със сигурност създава временни неразположения", допълни Велчев.
 
Като "покъртителни гледки" определи той резултатите от проверките. По думите му, пропуските на служителите са главно в обедните часове, като мотивировката им тогава е, че има много клиенти. 
 
Андрей Велчев обясни, че при сигнал от Сдружението се опитват първоначално да разрешат проблема локално, но ако това не стане - се обръщат към държавните институции. По думите му при 10 проверени сигнала, поне от 5 не получават отговор от конкретната верига, и тогава се прибягва до институциите.