Варна е домакин на най-голямото графично биенале на Балканите

Животът

08-08-2023, 16:50

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Биеналето се организира от Галерията за графично изкуство, в партньорство с Община Варна, Министерството на културата и Съюза на българските художници (СБХ).

XXII Международно биенале на графиката ще се открие на 11 август от 18:00 в залите на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Биеналето се организира от Галерията за графично изкуство, в партньорство с Община Варна, Министерството на културата и Съюза на българските художници (СБХ).

От близо 623 чуждестранни графики на 390 автори са селектирани 376 графики на 210 автори, а българското представяне включва 114 автори със 158 графики. Художниците са от 53 държави, като с много силно участие са артистите от Мексико, Тайланд, Япония, представени са и държави като Южна Африка, Бангладеш, Чили, Пуерто Рико, Полша, Канада, Доминиканската република, казват организаторите.

Meждународното биенале на графиката - Варна, е едно от най-дългогодишните в света, най-голямото на Балканския полуостров, с над 40-годишна история, която го утвърждава като авторитетно събитие, показващо тенденциите в световното и в българското графично изкуство. То продължава да представя и утвърждава класическите графични техники, без намесата на съвременните дигитални технологии.

Наградите на форума ще определи международно жури в състав: председател - световнопризнатият български график проф. Стоимен Стоилов, членове Владо Горески (Северна Македония) - директор на Международното триенале на графиката - Битоля, Лили Бошевска - Директор на културно-информационен център - Битоля, доц. д-р Деница Янева, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, и Венцеслав Антонов, директор на Международното биенале на графиката - Варна.

Още информация - във фейсбук страницата International Print Biennial Varna: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064488018292