НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“ – герой в новата книга на проф. Христо Пимпирев

Животът

08-08-2023, 12:40

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Авторът разказва за трудното пътуване до българската база на остров Ливингстън.

Полярник № 1 на България – проф. Христо Пимпирев, представи премиерно във Варна своята книга „Антарктическият стопаджия“, издадена в съавторство с Иглика Трифонова. Книгата разказва за 30-те години проучвания на Ледения континент и за последната мисия, осъществена с първия български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, с бордови номер 421 от състава на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. „Досега бяхме стопаджии в пътуванията до Антарктида, но вече имаме свой научноизследователски кораб“, отбеляза проф. Пимпирев.

Авторът разказа още за трудното пътуване до българската база на остров Ливингстън; за предходниците в изследването на Ледения континент, които са прекарвали там по две години и половина; за жените в експедициите, които в началото са били изключение, но сега често са половината от състава. Според проф. Пимпирев, без тях не може, защото имат морална сила и облагородяват мъжете.

На представянето гостуваха граждани и гости на Варна, курсанти от Морско училище и началникът на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Срещата предизвика голям интерес, а публиката задава въпроси за живота на Антарктида.