Дариха ценни предмети за кампанията "Спомени от стария лексикон" (СНИМКИ)

Животът

08-08-2023, 11:41

Снимка:

Музей за нова история на град Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според информация от дарителя, двете книги са закупени на битпазар в Букурещ, Румъния.

Ценни предмети получи Музеят за нова история на Варна от дарителската кампания, която инициира преди дни - "Спомени от стария лексикон".

Скъпи приятели и гости на музея! Имаме удоволствието да Ви съобщим, че вече получихме първото дарение от дарителската кампанията "Спомени от стария лексикон". Както помните, тя е обявена във връзка с отбелязването на 130-та годишнина от полагането на основния камък на Варненската Държавна Девическа Гимназия "Княгиня Мария Луиза", пишат от Музея.

Колекционер от турски произход дари два екземпляра на Главна Класна Книга на гимназията. Едната книга е на ученичките от 1В клас за 1913-1914 г. Другата книга е на ученичките от 2А клас за 1916-1917 г.

Класната книга е документ, който съдържа подробна информация за учениците от даден клас през съответната година: именен списък, произход , родители, оценки по изучаваните предмети, оценка на поведението, здравен статус.

Според информация от дарителя, двете книги са закупени на битпазар в Букурещ, Румъния.

Музеят изказва сърдечни благодарности на г-н Емре Кириш за направеното дарение и го удостои с благодарствена грамота.

Преди дни от музея излязоха с апел за събирането на документи, фотографии, униформи и др.., свързани с Девическата гимназия. През 2023 г. се навършват 130 години от полагане на основния камък на Държавната девическа гимназия "Княгиня Мария Луиза“ във Варна.

Много от Вас имат роднини, които са учили в Девическата гимназия. Отправяме призив да отворите старите сандъци и скринове, заключените тавани и мазета!

Потърсете неща свързани с историята на това знаково за нашия град учебно заведение - от 1893 г. до промяната на неговия статут през 1954 г. (Различни видове документи, фотографии, рисунки, тетрадки, учебници, албуми, предмети, униформи).

Всеки, който желае може да ги дари в музея. Тези от Вас, които не желаят да се разделят със своите сантиментални спомени от миналото, биха могли да ги предоставят за сканиране, фотографиране или временно експониране.

Целта на кампанията е да бъде събран архив от автентични материали, свързани с историята и дейността на Девическата гимназия. След внимателен подбор, избрани материали ще бъдат използвани за организиране на тематична изложба. Кампанията ще приключи на 10 октомври 2023 г. Тематичната изложба ще бъде открита на 1 ноември – Деня на народните будители, писаха от Музея за нова история на Варна.